Népszámlálási összeírópont az EME székházában is

A nagy érdeklődésre való tekintettel az Országos Statisztikai Intézet meghosszabbította a népszámlálás önkitöltéses szakaszát május 27-ig. Éljünk a lehetőséggel, használjuk ki a következő két hetet is!

Május 27-én véget ér a 2022-es romániai népszámlálás önkitöltéses szakasza. Amint azt már korábban is jeleztük, nekünk, erdélyi magyaroknak kiemelkedően fontos az összeírás sikeressége, hiszen a népszámlálási adatok határozzák meg a jövőben nyelvhasználati jogainkat, érdekvédelmi, közigazgatási, oktatási, egyházi, kulturális intézményrendszerünk működését.

Felhívjuk figyelmüket néhány információra az önkitöltéssel kapcsolatban:

Mindenkinek javasoljuk, hogy május 27-ig, az online önkitöltési szakaszban vegyen részt a minden állampolgár számára kötelező népszámláláson, így saját otthonában, anyanyelvén töltheti ki a kérdőívet. Ez azért is fontos, mert a május 15-e után kezdődő hagyományos, személyes lekérdezésben jóval kevesebb számlálóbiztos fog részt venni, mint az előző népszámlálás alkalmával. Így egyáltalán nem biztos, hogy minden háztartásba eljutnak és mindenkit nyilvántartásba vesznek. Tehát az online önkitöltés a legbiztosabb módja annak, hogy adataink rögzítésre kerüljenek a népszámlálás során.

A kérdőív eléréséhez a következő linken kell regisztrálni: https://www.recensamantromania.ro/

A népszámlálással kapcsolatban minden fontos információ megtalálható a https://www.nepszamlalas.ro/ oldalon:

Akinek segítségre van szüksége az önkitöltésben, bemehet egy összeírópontra, ahol számlálóbiztos segít a válaszadásban. Aki pedig nekifogott, de elakadt, a 0371-900-172-es magyar nyelvű telefonos ügyfélszolgálatnál kérhet segítséget 09:00–23:00 óra között.

Az online önkitöltés egy fontos előnye, hogy szabadnap jár érte a munkahelyen. Ehhez azonban fontos, hogy a kérdőívet töltsük ki végig, minden kérdésre válaszoljunk. Az űrlap végén vannak az anyanyelvre, etnikumra vonatkozó kérdések, így mindenkit kérünk, figyelmesen válaszoljon a kérdőív minden kérdésére, és csak a legvégén nyomja meg a finalizare/beküldés gombot.

Fontos tudnivalók:

  • a kérdőív elérhető magyar nyelven – csak a regisztrációs űrlapnál szükséges néhány egyszerű adatot román nyelven megadni, de utána magyarul tölthetjük ki az űrlapot
  • a kérdőív nyelve a jobb felső sarokban változtatható – menet közben is lehet váltani a nyelvek között anélkül, hogy az addigi válaszaink elvesznének
  • háztartásonként egy regisztráció lehetséges, és minden ott lakó személyi száma (CNP) kell hozzá
  • annyi e-mailt kapunk, ahány személyt regisztráltunk – minden e-mailt nyissunk meg, és a linkre kattintva kezdjük el a kérdőívek kitöltését
  • a kapott linken bármikor lehet folytatni a kitöltést, ha közben meg kellett szakítani
  • a beküldés/finalizare gombot csak a legvégén kell megnyomni, tehát ha csak megszakítani szeretnénk a kérdőívet, ki lehet x-elni, és máskor folytatni

A kitöltés végén visszaigazoló e-mailt kapunk, majd a kérdőív beküldését követő 7 nap után a https://dovrec.insse.ro/ oldalon tudjuk ellenőrizni, hogy a válaszainkat elfogadták-e, illetve innen tölthető le a szabadnap kérvényezéséhez szükséges dokumentum.

A kérdőív kitöltéséhez szükséges személyes adatok:

  • személyi szám (CNP)
  • iskolai végzettség éve, intézmény, szak
  • foglalkozás, munkahelyi beosztás, azaz a munkaszerződésben szereplő „funcţia", „meseria", román nyelven (foglalkozási jegyzék, COR) – előre megadott lista alapján
  • munkaadó fő tevékenysége, román nyelven (ágazati besorolás, CAEN)

Szükséges lakásadatok:

  • az ingatlan építésének éve
  • a szobák összterülete négyzetméterben megadva (hozzávetőleges szám is jó)
  • ha van: napkollektor felülete, illetve napelem vagy házi szélerőmű teljesítménye kW-ban

 

Ha sikerült kitölteni a kérdőívet, segítsünk más háztartásban élő családtagjainknak, szomszédainknak, barátainknak a folyamatban!

Tagtársainknak az EME székházában is segítünk az önkitöltésben szerda, csütörtök és pénteki napokon 9–15 óra között! Ezzel kapcsolatban bizalommal forduljanak Sófalvi Krisztina munkatársunkhoz. (krisztina.sofalvi@eme.ro, 0740544087)