Tóthfalussy-Veress Éva: A Kolozsvári Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetem Állattani tanszékének története (1872-1919)

Időpont
Helyszín(ek)
EME székház, előadóterem
Szervező(k)
Természettudományi Szakosztály

Havi előadóülését tartja az EME Természettudományi Szakosztálya 2024. május 30-án, csütörtökön délután 17 órától az Erdélyi Múzeum-Egyesület székházában.

Dr. Tóthfalussy-Veress Éva tart előadást A Kolozsvári Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetem Állattani tanszékének történetéről (1872-1919).

Az előadás online is követhető lesz a következő linken: meet.google.com/wnm-jbvy-nnr (Csatlakozás 17:00 órától lehetséges és 60 percig működik).

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

 

1872-ben megnyitotta kapuit Magyarország második állami felsőoktatási intézménye a négy karral rendelkező Kolozsvári Tudományegyetem, mely 1981-ben felvette a Kolozsvári Magyar Ferenc József Tudományegyetem nevet, és meghatározó szerepet töltött be a magyarság kulturális gazdasági, közéleti és tudományos fejlődésében.

Az egyetem indulásával egy időben létre jött az Állattani és Összehasonlító Anatómiai Tanszék. Az állattan tanítását és a tanszék vezetését az egyetem működésének 47 éve alatt 2 professzor (nyilvános rendes tanár) látta el: dr. Entz Géza (1842-1919), az MTA rendes tagja, aki 16 évig (1873-1889) és dr. Apáthy István (1863-1922), az MTA levelező tagja, aki 27 évig (1891-1919) vezette az intézményt.

Az állattani egyetemi gyakorlati oktatás részére nagy segítség volt az Erdélyi Múzeum Egyesülettel kötött szerződés, melynek értelmében az EME Állattárát a szerződés megkötése után, átadta az intézetnek, vállalta a gyűjtemény bővítését és egy múzeumi segédőr fizetésének a fedezését. Az állattani tanszék vezetője egyben az állattár igazgatói tisztségét is betöltötte, és évente jelentést írt az állattár helyzetéről, melyet Az Erdélyi Múzeum Egyesület közgyűlésén vitattak meg. A nehéz körülmények dacára Apáthy az Állattani és Összehasonlító Anatómiai tanszék első székhelyét berendezte, tanításra többé-kevésbé alkalmassá tette, majd 1909-ben felépíttette és létre hozta a világhírű Állattani Intézetet, ahova a világ minden tájáról özönlöttek a kutatók tanulni és kísérletezni. A Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetem és az Állattani intézet 1919-es felszámolásig a tudomány fellegvára volt, ahol az oktatás magas szinten folyt és számos jól képzett szakembert nevelt.