XI. erdélyi magyar vendéglátás és turizmus konferencia - beszámoló

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Jog-, Közgazdaság-, és Társadalomtudományi Szakosztálya tizenegyedik alkalommal szervezte meg az erdélyi magyar vendéglátás és turizmus konferenciát. A rendezvény célja, hogy magyarországi és a hazai turisztikai kutatóműhelyek és vendéglátó szakemberek bemutassák kutatásaikat és munkáikat. Az idei rendezvényen 12 kutató és szakember mutatta be a Kárpát-medence magyar turisztikai térségeihez kapcsolódó kutatásait, esettanulmányait.

A rendezvényt Talpas János, a konferencia főszervezője nyitotta meg és köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően Bitay Enikő, az EME elnöke köszöntötte a jelenlevőket, aki köszöntőbeszédében kiemelte, hogy örül annak, hogy már tizenegyedik alkalommal lehet az EME a fórum házigazdája. Az elnök asszonyt Marinka Viktor, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának konzulja követte, aki elmondta, hogy az ő munkájában kifejezetten fontos szerepet kap a konferencia témája, ugyanis mindig törekednek arra, hogy megtalálják azokat a lehetőségeket, melyekben segíthetik a magyar lakta régiók munkáját. A meghívottak között jelen volt még Horváth-Oszkó Miklós Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának konzulja és Rés Éva Kolozs megyei tanácsos.

Előadások hangzottak el a generációk üdülési szokásairól és az ezzel járó változásokról, a vidéki és falusi turizmus fejlődéséről az évek során, hogy ezen a téren milyen nehézségeket vehetünk észre és milyen további lehetőségek vannak ennek fenntartására. Ugyanakkor a gyulai üdülőtelep szállodaiparáról és a romániai szállodaiparról is szó esett. Bemutatásra került a borfogyasztás és egészség turisztika közötti kapcsolat és ezek közös marketinglehetőségei, az élménypedagógia használata az ifjúsági és aktívturizmus elősegítésében. Továbbá Aranyosbánya vidékének turisztikai lehetőségeiről hangzott el előadás, ezenkívül a Kolozs megyei üdülőtelepek helyzetének jogi szempontú bemutatására került sor, ilettve Kalotaszentkirály turisztikai bemutatása. Az előadásokat követően és a kávészünetek alkalmával a résztvevőknek lehetőségük volt tovább folytatni az előadások kapcsán létrejött beszélgetéseket.

Az eseményt egy szakmai látogatás zárta, melynek keretében a konferencia résztvevői a Bánffy család kastélyait tekintették meg Válaszúton, Bonchidán és Széken.

Az esemény fotói itt érhetők el. A fotókat Székely Adrienn készítette.

Az eseményen László Tibor, a Kolozsvári Rádió munkatárs készített interjút Talpas Jánossal, az esemény főszervezőjével, Tokaji Ferenccel, a gyulai Hőforrás Szálloda  és Vincze-Kecskés Istvánnal, a Davincze Tours tulajdonosaival. Turizmus, régi és új utakon - Kolozsvári Rádió Románia (kolozsvariradio.ro)

További fotók az EME Facebook oldalán is elérhetőek.