EME Kiadó Hírlevél 2023.01.10

EME Kiadó Hírlevél 2023.01.10


A hírlevél itt olvasható pdf formátumban EME Kiadó Hírlevél 2023.01.10


Az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadójának legfrissebb kötetei

Cím: Kolozsvár filmtörténeti reprezentációi        
Alcím: Az első filmfelvételektől 1948-ig
Emberek és kontextusok 23.

Szerző(k): Tóth Orsolya
Műfaj: filmtörténet
Ismertető:
 Tóth Orsolya kutatásának előzményét azok a kötetek képezik, amelyek a különböző médiumoknak (írás, fénykép, film) a mindennapi életbe való beépülését, használatának habitusait vizsgálták, a kommunikáció-, a reprezentáció-, a diskurzuselméletek kérdésfelvetésével összhangban. A szerző a filmezés- és a vágástechnika szakértője, ezúttal különböző archívumokban végzett forrásgyűjtés alapján a kolozsvári filmkészítés történetének kezdeteit tárja fel. Egyaránt figyel a kamera meghonosodására, a kamerahasználat kontextusaira és motivációira,  a városreprezentáció narratív stratégiáira és tipológiájára, a hagyaték megismerésének esélyeire. Lezáratlansága ellenére Tóth Orsolya könyve monografikus igényű.
Dr. Keszeg Vilmos

Tartalom
Rezumat
Abstract
 
Cím: Betegség és gyógyítás a régi Kolozsváron és Erdélyben
Alcím: Orvoslástörténeti dolgozatok

Szerző(k): Bogdándi Zsolt, Gálfi Emőke (szerk.)
Műfaj: orvostörténet
Ismertető:  A tanulmánykötet az Erdélyi Múzeum-Egyesület Kutatóintézete által 2021. október 1–2-án Kolozsvárra tervezett, de végül az elhúzódó koronavírus-járvány okán videókonferenciaként megtartott Egészség, betegség és gyógyítás a régi Kolozsvárott (Kolozsvár egészségügy-története a 19. század végéig) című rendezvényen elhangzott előadások szerkesztett változatait tartalmazza.

Tartalom


 
Cím: Polimer anyagok anyagtudományi és feldolgozástechnikai laboratóriuma   
Műszaki Tudományos Füzetek  18.

Szerző(k): Gergely Attila Levente
Műfaj: anyagtudomány
Ismertető:
 A polimer anyagok családjába tartozó műanyagok és gumifélék napjaink leginkább használt anyagtípusai közé tartoznak. A hétköznapi élet során naponta számos alkalommal találkozunk a műanyagokkal; elegendő csak a csomagolóanyag-iparra, a textiliparra vagy az autóiparra gondolni. Ezzel szemben a polimer anyagok tulajdonságairól keveset tudunk, és ez a tudás leginkább a környezetszennyezésről meglévő ismeretekben nyilvánul meg.  Ez a könyv a polimer anyagok alapvető mechanikai tulajdonságait és a műanyagok esetén a legelterjedtebb feldolgozási eljárásokat mutatja be az olvasónak. A bemutatott ismeretek elsősorban a mérnöki orientáltságú olvasót célozzák meg, aki megfelelő elméleti alapismeretekkel és gyakorlati megvalósításokkal bővítheti a tudását. Ugyanakkor a könyv a műanyagok újrahasznosítását is tárgyalja, ami a szerző szándéka szerint hozzájárul a környezettudatos neveléshez.
DOI: 10.36242/mtf-18

Tartalom
Abstract
 


A kiadványok, akárcsak a korábbi köteteink, megvásárolhatók az www.eme.ro/kiado honlapon vagy partnerintézményeinknél.