EME Kiadó Hírlevél 2022.12.12

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadójának legfrissebb kötetei

A hírlevél itt olvasható pdf formátumban EME Kiadó Hírlevél 2022.12.12

Cím: Jön az üstökös!
Tudomány-és Technikatörténeti Füzetek 17.
Szerző(k): Miholcsa Gyula
Műfaj: tudománytörténet, csillagászat
Ismertető:
 A könyv sorra veszi a magyar nyelvterületen észlelt és feljegyzett üstökösöket, illetve Erdély esetében a német, román, török vagy akár latin nyelvű forrásokat is, és először írja össze ezeket, gazdagon illusztrálva korabeli képekkel. A források bemutatása során találkozunk kevésbé ismert krónikákkal, krónikásokkal, naplókkal. Végigkövetvén ezeket a feljegyzéseket kronológiai sorrendben, hiteles kép alakul ki az üstökösökhöz kötött hiedelmekről, de a magyar nyelv fejlődéséről, alakulásáról is.
Az emberi gondolkodás nyomon követése akkor válik érdekessé, amikor az üstökösök mivoltát, mozgását kezdi megfejteni a tudomány, és ez szembekerül a korábbi meggyőződésekkel. Hatnak vagy nem hatnak a tudományos eredmények az addig kialakult hiedelmekre? Megváltoztatják-e az emberek gondolkodását? A tudományos felfedezéseket követő üstökösfeljegyzésekből kiderül, hogy az évszázadok óta kialakult hiedelmek makacsul tartják magukat, sokkal erősebben, mint ahogyan erre bőven akadnak példák még a 20. században is!
DOI: 10.36241/ttf-17
Tartalom
Cuprins
Content
Rezumat
Abstract
 
Cím: A facebook hálójában
Alcím: Hírek és álhírek a közösségi oldalakon
Letöltés 15.
Szerző(k): Szász István Szilárd
Műfaj: médiatudomány
Ismertető: "Társadalmi kapcsolataink és a belső mentális hálózatunk komplex módon kölcsönhatásban áll egymással, és dinamikusan formálják egymás topológiáját. Digitális lábnyomaink alapján és a társadalmi háló feltérképezésével tudunk-e vajon következtetni a belső mentális hálózatunkra, megérthető-e az egyénnek a társadalmi jelenségekhez való viszonyulása? És vajon, mi a kapcsolata mindennek a szocializációs platformokon terjedő információkhoz, a hírek és álhírek világához, a tudományos és áltudományos nézetek térhódításához? Dr. Szász István Szilárd jelen munkája elvezet minket ezen érdekes kérdések világába, eredeti interdiszciplináris tanulmányozási módszereket javasol, és egy jól dokumentált, egyszerű bevezetőt kínál azon eszköztárhoz, amely szükséges az ilyen típusú kutatásokhoz."  Dr. Néda Zoltán
Tartalom
Abstract
 
Cím: Parajd-képek a hosszú 19. században (1780–1918)
Emberek és kontextusok 22.
Szerző(k): Miklós Alpár
Műfaj: társadalomtörténet
Ismertető:
„Miklós Alpár arra vállalkozott, hogy feltárja egy erdélyi falu, a sóvidéki Parajd turisztikai célponttá alakulását, a településhez, annak ipari létesítményeihez és egyéb entitásaihoz kötődő mindennemű ismeretek történeti formálódását. Az elemzés a változatos és lenyűgözően gazdag forrásokban található különböző (társadalmi, természeti, ásványtani, balneológiai, ipari) motívumokat egységes képbe rendezi, ugyanakkor azonosítja azokat a kommunikációs csatornákat és szándékokat, amelyek ezt a képet forgalomban tartották a hosszú 19. század folyamán, Erdély-, Monarchia- és Európa-szerte. A monográfia izgalmas társadalom-, mentalitás-, művelődés-, ipar-, turizmustörténeti olvasmány lehet különböző érdeklődésű olvasók számára."
Dr. Keszeg Vilmos
Tartalom
Rezumat
Abstract
Cím: Műszaki Tudományos Közlemények 17.     
Szerző(k): Bitay Enikő, Máté Márton (szerk.)
Műfaj: műszaki tudományok
Ismertető:
Egy folyamatosan változó világban élünk, melyhez csakis úgy érdemes hozzáállnunk, hogy a tudásunk, törekvésünk a társadalom életének jobbítását szolgálja. A választott tudományágunk egyik jellegzetessége a közvetlen, gyakorlati hasznosság. A mérnök munkájának nyomán fejlődik a technológia, hatékonyabbak, olcsóbbak és eredményesebbek a gyártási folyamatok, ami az egész társadalom fejlődésére kihat. Ezért a műszaki tudományok mögött mindig óriási motiváció, hajtóerő áll. Informatizált, technologizált, folyamatosan gazdagodó (műszaki) világunk arra késztet bennünket, hogy lépést tartsunk az állandó fejlődéssel, s hogy a megszerzett új információkat adjuk is tovább, emellett pedig ösztönözzük és serkentsük az erre kíváncsiak érdeklődését.
Célunk, hogy az új műszaki kutatási eredményeket magyar nyelven tárhassuk a nagyközönség elé, ezáltal ápolva a műszaki tudományos szaknyelvet. Kutatásaink eredményeit azonban nem csupán magyarul, a magyar közönség számára kívánjuk népszerűsíteni, azt is nagyon fontosnak tartjuk, hogy mindezek a globális tudósközösség számára is elérhetők legyenek.
 A jelen kiadvány a Műszaki Tudományos Közlemények tizenhatodik száma (MTK, 2022. 17. szám). A kötet 13 írást tartalmaz, melyek 30 szerző munkái. A kiadvány lefedi a műszaki tudományok valamennyi területét. A publikáló szerzők között egyetemeken, kutatóintézetekben működő szakembereket, doktoranduszokat találunk.
DOI: 10.33895/mtk-2022.17
Tartalom
Content
Cím: Acta Materialia Transylvanica 5. évf. 2022. 2
Alcím: Anyagtudományi Közlemények
Szerkesztő(k): Bitay Enikő (főszerk.)
Műfaj: anyagtudomány
Ismertető:
 Az anyagtudomány területén kutatóknak, a szakembereknek, továbbá a terület iránt érdeklődőknek kínál fontos és érdekes olvasnivalót ezúttal is az erdélyi magyar anyagtudományi folyóirat, az Acta Materialia Transylvanica 2022/1-es száma. A szerkesztők most is arra törekedtek, hogy a kiadvány minél átfogóbb jellegű legyen, nemcsak abból a szempontból, hogy változatos témákat fedjen le, hanem abból is, hogy a Kárpát-medence (és nem csak) minél több területéről képviselve legyenek azok, akik magyar nyelven kutatnak és publikálnak. Így 55 oldalban olvasható tíz válogatott tudományos munka.
DOI: 10.33923/amt-2022-02
Tartalom


A kiadványok, akárcsak a korábbi köteteink, megvásárolhatók az www.eme.ro/kiado honlapon vagy partnerintézményeinknél.