Záborszky László neurobiológust, az MTA külső tagját Gr. Mikó Imre-emléklappal tüntették ki

Az  Erdélyi Múzeum-Egyesület 

Záborszky László részére Gr. Mikó Imre-emléklapot 

adományozott jelentős kutatói tevékenysége, az Erdélyi Múzeum-Egyesület szándékainak megvalósításában és az erdélyi magyar tudományos  élet kapcsolatainak szélesítése elismeréséül.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöksége 2005-ben, az Egyesület alapítója, gr. Mikó Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Emléklapot alapított az Egyesület újjászervezésében és folyamatos működtetésében kiemelkedő munkát végzett tagjai és pártolói számára.

A díjat 2023. november 17-én nyújtotta át Bitay Enikő, az EME elnöke  A Magyar Tudomány Napja Erdélyben 22. fórumának megnyitóján.

ZÁBORSZKY LÁSZLÓ a New Jersey-i Rutgers Egyetem Molekuláris- és Viselkedés-Idegtudományi Központjának professzora, laborvezető. 1969-ben szerzett orvosi diplomát a Semmelweis Egyetemen, ahol 2022-ben díszdoktori címet nyert. Több mint tíz évig dolgozott az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben. 1981-től 1993-ig a Virginiai Orvosi Egyetemen a molekuláris neuroanatómia labor vezetője. Záborszky professzor számos kutatási együttműködés létrehozásával támogatta a magyar idegtudomány fejlődését. Kulcsszerepet játszott a New York-i Magyar Tudományos Társaság megalapításában, amelynek előbb alelnöke, majd elnöke volt. 2013-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével és Arany János-éremmel tüntették ki. 2007 óta a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. 2007 és 2021 között a Brain Structure and Function nemzetközi folyóirat alapító főszerkesztője. Munkássága, amely a szelektív idegi fókusztól az Alzheimer- és Parkinson-kór diagnózisáig terjed, hozzájárult az agyműködés titkainak megértéséhez.

Köszönjük, hogy vállalja és támogatja az Erdélyi Múzeum-Egyesület tudományszervezéssel kapcsolatos szándékait, az erdélyi magyar tudományos élet kapcsolatainak szélesítését, kiterjesztését. 

Gratulálunk!