XI. magyar műszakis ballagás - beszámoló

Tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Magyar Műszakis Ballagást 2023. május 19-én a Kolozsvári Műszakis Klub (KMDSZ-KMK) és az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya. A rendhagyó ünnepség kezdeményezői a műszakis hallgatók, akik az elmúlt években aktívan részt vettek a műszakis közösség építésében.

A hallgatókat elsőként Bitay Enikő, az EME Műszaki Tudományok Szakosztályának elnöke, az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöke köszöntötte. Beszédében kiemelte, hogy az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya támogat minden olyan kutatómunkát és rendezvényszervezést, mely a magyar nyelvű műszaki tudományosságot szolgálja. Bitay Enikő köszöntése után Tamás Levente, a Kolozsvári Műszaki Egyetem Automatizálás és Számítástechnika Kar docense, illetve Fekete Mátyás, a Kolozsvári Műszakis Klub elnöke köszöntötte a ballagókat. Ezt követően a Kolozsvári Magyar Diákszövetség nevében Sipos Zsuzsa, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség szakosztályokért felelős vezetőtanácsának tagja mondott köszöntőbeszédet.

A hagyományokhoz híven, emléklapok és ajándékkönyvek átadására került sor, az eseményt állófogadás és kötetlen beszélgetés zárta.

A Kolozsvári Műszaki Egyetemen nincs magyar nyelvű műszaki képzés, így a KME-n a magyar anyanyelvű hallgatók román, angol és német nyelvű (szak)képzéseken vehetnek részt kilenc karon: az Automatizálás és Számítástechnikai, az Elektronika, Távközlés és Informatikai, a Villamosmérnöki, az Anyag- és Környezetmérnöki, a Járműmérnöki, Mechatronika és Mechanikai, az Ipari mérnöki, Robotika és Gyártásirányítási, az Építőmérnöki, az Épületgépészeti, az Építészmérnöki és Urbanisztikai Karokon. A KMDSZ-KMK azonban igyekszik a magyar műszakis hallgatókat összefogni, számukra fórumot teremteni magyar nyelvű rendezvények szervezésével, ilyen a műszakis ballagás is, melyre most már tizenegyedik alkalommal került sor. Az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya örömmel támogatja ezt a tevékenységet, s lehetőségei szerint igyekszik bekapcsolni az egyetemi hallgatókat, a végzős mérnököket a műszaki szakosztály kutatási tevékenységeibe, programjaiba.

A rendezvény fényképalbumja itt érhető el…