Sajtóvisszhang az EME Közgyűléséről

Régi-új elnökség az Erdélyi Múzeum-Egyesület élén

Éves közgyűlését tartotta szombat délelőtt az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) az ilyen alkalmakkor immár hagyományosnak számító Protestáns Teológiai Intézet dísztermében. Az eseményen, a hazai tagság mellett, képviseltette magát a Magyar Tudományos Akadémia, a Miskolci Egyetem BTK Történettudományi Intézete és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa.
A szokásos beszámolókon és jelentéseken kívül a közgyűlés megvitatta a 2014-es munkatervet, kiegészítette az alapszabályzatot, tiszteleti tagokat és – négyéves mandátuma lejártával – új elnökséget választott, továbbá megújította a választmány egyharmadát. A hozzászólásokban néhány érdekes észrevétel is elhangzott. Ami változatlan, hogy az Erdélyi Múzeum-Egyesület továbbra sincs elkényeztetett anyagi helyzetben, de ebben a kiszolgáltatott állapotban sem hagyja alább tudományos kutatói és tulajdonjogi célkitűzéseit.
Kocsis Károly beszédében a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki bizottság elnöke arra emlékeztetett, hogy 2014 a választások éve. Nemcsak a politikában, hanem hamarosan az MTA vezetőségében is, ami meghatározza a későbbi időszak tudományosságának fejlődését a Kárpát-medencében. Elmondta: személy szerint nagyra értékeli az EME önzetlen, önkéntes alapú elkötelezettséggel végzett kutatói és tudományszervezői munkáját, amellyel az elmúlt esztendőben sikerült több mint nyolcvan rendezvényt és huszonhárom programot lebonyolítani.
Barabás János vezető konzul Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár üdvözlő beszédét olvasta fel, aki az EME eredményességét hangsúlyozta az erdélyi akadályok ellenében, amely nemcsak több nemzedék, de a külső tagság zömét kitevő fiatal kutatók és diákok érdeme is.
Sipos Gábor elnök nyitotta meg a közgyűlést, aki az eltelt évvel kapcsolatban elégedetlenségét és elégedettségét is kinyilvánította. Elégedetlen azzal, hogy nincs előrehaladás a kommunizmusban elkobzott EME-javak visszaszolgáltatása terén, és ismét elmaradt az intézmény anyagi alapjának megerősítése. Sikereket könyvelhetnek el viszont a különböző pályázatok, ülések és konferenciák (pl. A Magyar Tudomány Napja Erdélyben) megszervezése terén. Bitay Enikő főtitkár írásos jelentésének szóbeli kiegészítését ismertette, amit a közgyűlés, a gazdasági tanácsosi, az ellenőri és jogtanácsosi jelentéssel, valamint a 2014-es évi munkatervvel együtt elfogadott.
Benkő Samu volt elnök arra a múltbeli securitates akadályrendszer meglétére figyelmeztetett, amelynek köszönhetően az EME ma sem képes teljesen kibontakozni. Ennek ellenére az EME-szellemiséget sikerült néhány elkötelezett tudósnak tovább görgetni. De a romániai magyar tudományos élettel kapcsolatos besúgólisták megvannak, már több kötetnyi is összegyűlt, és valamikor minden bizonnyal napvilágot látnak. A mi legmegtartóbb erőnk az anyanyelvünk, és ennek érdekében, az összmagyar tudományosság közvetítésével, az új EME-vezetőségnek szorgalmaznia kell az MTA-nál a magyar nagyszótár kiadását – mondta Benkő Samu. Gaal György egy erdélyi magyar könyv- és folyóiratgyűjtemény szükségességét hangsúlyozta, amelynek kidolgozására külön könyvtárost kellene alkalmazni. A közgyűlés, tudományszervező tevékenységük és tudományos munkájuk elismeréséül, tiszteleti tagokká választotta a következőket: Kovács Dezső, Gyéresi Árpád, Márton László. A tisztújítás során az elnökség változatlan maradt, a választmány soraiba pedig két új tag, Talpas János és ifj. Orbán György került be. Zárszavában Sipos Gábor, a régi-új EME elnök, az EME küzdelmes útjának folytatása mellett tette le a garast.

Megjelent a Szabadság Napilapban 2014. március 31-én