MTNE 2023 - Nyelv-, irodalom-, néprajz és színháztudományi szekció - beszámoló

MTNE 2023

EME I., Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztály

Nyelv-, irodalom-, néprajz és színháztudományi szekció

Beszámoló

Az I. szakosztály szekcióprogramja a tervek szerint zajlott 2023 november 18-19-én.

A Kolozsvári Akadémiai Bizottsággal közösen szervezett plenáris előadásokra (14 előadás), kerekasztal beszélgetésre (10 résztvevő, moderátor: Bányai Éva) és vitákra került sor a BBTE Bölcsészettudományi Kara Brassai termében.

Bemutattuk az Erdélyi Múzeum folyóirat 2023/3-as számát (a lapszámfelelős Varga P. Ildikó) majd a történész szakosztállyal együtt és hibrid (jelenléti és online) formában az EME székháza előadótermében a CERTAMEN X. számát (a szerkesztők Pakó László, Weisz Attila, Egyed Emese), továbbá sor került a Debüt-díj nyertesének megnevezésére és a díj átadására (Keszeg Vilmos, Egyed Emese). A díjazott (2023. évi tudományos eredményért): Szász István Szilárd.

November 19-én doktorandusz módszertani tanácskozásra került sor  Egyed Emese és Tar Gabriella Nóra moderálásával (4 doktorandusz).

A rendezvényen 70 személy vett részt (BBTE terme: 41, EME és online : 29). Az előadók és a kerekasztal-beszélgetés, a folyóirat- és évkönyv-bemutató aktív résztvevői egyetemek, kutatóintézetek, könyvtárak munkatársai, doktoranduszok és egyetemi hallgatók voltak Romániából, Magyarországról, Horvátországból, Olaszországból, Bulgáriából és Szerbiából.  Az elhangzott előadások a CERTAMEN XII-ben fognak lektorálás után megjelenni a történelem és a művészettörténet szekció előadásaival együtt.

Képgaléria