Metszési bemutató 2024 - Beszámoló

2024. február 23-án ismételten megszerveztük a Marosvásárhelyi Kar campusán, a gyümölcsfák télvégi fenntartó metszése című szakmai napunkat a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, az Erdélyi Múzeum-Egyesület Agrártudományi Szakosztályának, a Visit Maros és a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar Kertészmérnöki Tanszékének közreműködésével.

Az eseményt Dr. Domokos József, a Marosvásárhelyi Kar dékánjának köszöntőbeszéde indította, hangsúlyozva a Marosvásárhelyi Kar szíves oktatói partnerségét a hasonló  szakmai alkalmak támogatásához. Szabó Árpád, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének Maros megyei elnöke az együttműködés fontosságát hangsúlyozva kiemelte, hogy fontosnak tartja az ilyen szakmai rendezvényeket, mivel fontos szaktanácsadást kaphatnak általa az érdeklődő gazdák és civilek egyaránt. A jelenlevőket dr. Benedek Klára, a Kertészmérnöki Tanszék vezetője is köszöntötte.

A rendezvényen közel 100 gazda és mezőgazdasági szakember vett részt, és célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a metszés fontosságára és rendszerességére. Dr. Bandi Attila egyetemi adjunktus A metszés biológiai alapjai és a különböző metszési módszerek néhány alapszabálya címmel részletes előadást tartott a résztvevők számára. Dr. Bálint János növényorvos, egyetemi tanár Télvégi növényvédelmi munkák címmel tartott előadást a résztvevőknek.

Az előadásokat követően gyakorlati terepi bemutatóval folytattuk, mely során fiatal körte állományalakító metszését végeztük, majd az alma és a körte termőkori fenntartó metszését mutattuk be, szabadorsó koronaformákon. A szilvafajta gyűjteményben váza koronaforma metszésének kivitelezését követhették az érdeklődők.

https://ms.sapientia.ro/hu/hirek/metszesi-bemutato-2024-beszamolo