In memoriam Görömbei András (1945–2013)

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület megdöbbenéssel és fájdalommal értesült dr. Görömbei András akadémikus, Kossuth díjas irodalomtörténész elhunytáról.
Görömbei professzor úr mint a modern erdélyi irodalom értő kutatója marad meg emlékezetünkben, aki a magyar irodalom egységét mindig szem előtt tartva figyelt az erdélyi szerzőkre, az irodalomtudomány itteni művelőinek munkásságára. Hatalmas tudással párosuló szerénysége tette mindnyájunk számára rokonszenvessé.
Egyesületünk munkáját az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottsága elnökeként folyamatosan figyelemmel kísérte, támogatta. Örömmel láttuk többször is vendégül Egyesületünk hagyományos novemberi, A magyar tudomány napja Erdélyben címet viselő kolozsvári rendezvényén. Szívesen utazott Erdélybe, és a helyszínen tájékozódott gondjainkról és eredményeinkről. Állandóan tapasztaltuk a magyar-magyar tudományos együttműködés élénkítésére tett erőfeszítéseinek kézzelfogható, nyomtatásban is közzétett eredményeit.
A Domus Hungarica Scientiarum et Artium kuratóriumának elnökeként alkalma nyílt a határon túli magyar tudományos élet támogatására, a Domus ösztöndíjasok tanulmányaiból szerkesztett kötet a bizonysága e támogatás hatékonyságának.

Görömbei András akadémikus emlékét az erdélyi tudományművelők is szívükbe zárták.
Őszinte részvétünket fejezzük ki a gyászoló családnak.

Sipos Gábor elnök,
Bitay Enikő főtitkár