Magyar Tudományos Akadémia Domus Hungarica Scientiarum et Artium Ösztöndíjprogramjának pályázati konzultációja

Január 24-én, pénteken este informatív és reményeink szerint minden résztvevőnek hasznos beszélgetésre került sor az EME Székházában.

A fórum kezdeményezője Székely Tünde, a RODOSZ elnöke, házigazdája Sipos Gábor, az EME elnöke volt.

Tarnóczy Mariann, az MTA Határon Túli Magyarok Titkárságának vezetője, a Domus Kuratórium titkára, miután tolmácsolta az MTA és a határon túli magyar tudományosság program vezetőinek üdvözletét, adatgazdag bevezetőt tartott az Akadémia köztestülete külső tagságának alakulásáról, a Domus ösztöndíjrendszer utolsó két évéről, a pályázatok eredményességéről, különös tekintettel azon belül is Romániára és a társadalomtudományokra.
Ezt követően Tibori Tímea, a Domus Kuratórium tagja elemezte a társadalomtudományok aktuális nemzetközi tematikai helyzetét, a magyarországi prioritásokat és a lehetséges magyar-magyar, Kárpát-medencei együttműködések témaköreit, valamint kurátorként a romániai társadalomtudományi, elsősorban junior és csoportos pályázatok sajátosságait.
A mintegy 40 fős közönség számos kérdést tett föl, élénk eszmecsere bontakozott ki többek között az együttműködések előmozdításának lehetőségeiről, a társadalomtudományi folyóiratok ebben betöltött/betöltendő szerepéről, a nemzetközi nyitás fontosságáról, az EU új kutatástámogatási programjában, a Horizont 2020-ban való részvételről, a régiók egymás közötti szakmai kapcsolata erősítésének fontosságáról.

A 2014. évi akadémiai határon túli pályázati rendszer hosszútávú, kiszámítható módon szeretné segíteni a magyar-magyar tudományos programokat, a 2013-ban 250 millió forintos akadémiai ráfordítással felújított budapesti Domus Vendégház komfortosabb körülményekkel továbbra is otthona a Domus ösztöndíjasoknak, várja a külhoni magyar kutatókat. A péntek esti élénk kolozsvári beszélgetés reményeink szerint hozzájárul a program eredményességének fokozásához, a magyar-magyar tudományos integráció további sikereihez.