Közös kulturális örökségvédelemről írt alá együttműködési megállapodást az Erdélyi Múzeum-Egyesület és a Kallós Zoltán Alapítvány

A megállapodással az intézmények az Erdélyi Múzeum-Egyesület és a Kallós Zoltán Alapítvány közötti állandó együttműködés kiépítésére törekszenek a tudományos kutatás, a kulturális örökségvédelem és a digitalizálás területén.

Az intézmények közötti kutatási és oktatási együttműködési megállapodás hozzájárul az EME és a Kallós Alapítvány közötti szakmai kapcsolat megerősödéséhez, a tudományos kutatás, a kulturális örökség megőrzésének, kutathatóvá tételének elősegítéséhez, illetve az információs, dokumentációs szolgálat megerősítéséhez, a gyűjtemények digitalizálásának fejlesztéséhez.

A Kallós Zoltán Alapítvány az oktatási tevékenység mellett közművelődési tevékenységet és a névadó Kallós Zoltán néprajzi gyűjteményének gondozását is ellátja. Kallós Zoltán hagyatékának részét képezi a körülbelül 3000 kötetből álló könyvtára is, melynek könyvtári rendszerbe való beleillesztését jelenleg is végzik, a Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény keretein belül. Az együttműködés keretében a többnyire néprajzi, folklorisztikai, zenetudományi könyvállomány digitalizálásához is hozzájárul az Erdélyi Múzeum-Egyesület, hogy a Kallós Gyűjtemény minél szélesebb körben elérhetővé váljon az interneten is.

Az együttműködés elsősorban azokat a területeket érinti, melyek elősegítik a kutatást és az oktatást, azaz a könyvtári állomány, az információs és dokumentációs szolgálat korszerűsítése és a múzeumi gyűjtemények feldolgozása, digitalizálásának elősegítése, egymás tájékoztatása a programokról, rendezvényekről és igény, illetve lehetőség szerint ezekbe való bekapcsolódás.

Az EME és a Kallós Alapítvány kölcsönösen biztosítja egymás számára a tulajdonukban lévő dokumentumokhoz, a hagyományos és modern formában tárolt információkhoz való hozzáférést, könyvtáruk és digitális adattáruk használatát. Ezen kívül kölcsönösen tájékoztatják egymást a programjaikról, rendezvényeikről, és lehetőség szerint részt is vesznek egymás szakmai, tudományos eseményein, és kezdeményezik a közös programok szervezését. Közös kutatásokat szorgalmaznak, melyek eredményeit közzé is teszik.

Az EME a kutatáshoz szükséges dokumentációs anyagokat, ezek digitális változatait online hozzáféréssel is biztosítja a Kallós Alapítvány részére. Ezen kívül, az Erdélyi Múzeum-Egyesület archiváló és szolgáltató intézményként az Erdélyi Digitális Adattárban (EDA) az oktatás és a kutatás elősegítése érdekében kialakítja, és interneten elérhetővé tesz digitális gyűjteményeket.

A szerződő felek közti együttműködés további célja az EME digitális állományához (EDA) való hozzáférés biztosítása a Kallós Alapítvány számára, valamint az EDA bővítése, kölcsönös felelősségvállalással.

Az együttműködési megállapodást az Erdélyi Múzeum-Egyesület részéről Bitay Enikő, az EME elnöke és Bogdándi Zsolt főtitkár, a Kallós Zoltán Alapítvány részéről pedig Balázs-Bécsi Gyöngyi, a Kallós Zoltán Alapítvány elnöke írta alá az Erdélyi Múzeum-Egyesület székházában 2022. július 22-én.

 

 2022. 07. 22. Fotó: Tóth Orsolya