Jakó Klárát Gr. Mikó Imre-emléklappal tüntették ki

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Jakó Klára részére Gr. Mikó Imre-emléklapot adományozott jelentős kutatói tevékenysége, valamint az Erdélyi Múzeum-Egyesület szándékainak megvalósításában és az erdélyi magyar tudományos élet szervezésében kifejtett munkája elismeréséül.

 

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöksége 2005-ben, az egyesület alapítója, gr. Mikó Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Emléklapot alapított az Egyesület újjászervezésében és folyamatos működtetésében kiemelkedő munkát végzett tagjai és pártolói számára.

2022. március 26-án az EME tisztújító közgyűlésén a kitüntetettet Keszeg Vilmos, az EME elnöke laudálta.

Gratulálunk!

 

Jakó Klára laudációja


Jakó Klára 1985-ben végezte egyetemi tanulmányait a BBTE történelem–filozófia szakán. Történelemtanár, majd 1988 és 1994 között a Korunk szerkesztőségének munkatársa. 1994–1999 között az Erdélyi Múzeum-Egyesület kutatója, 1999–2003 között a BBTE Középkori Történelem és Történetírás Tanszékének oktatója. 2001-ben a MTA TKI főmunkatársa, 2010–2012 között a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetének tudományos segédmunkatársa, 2012-től pedig a MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet tudományos munkatársa. Az Erdélyi Múzeum-Egyesület alapító tagja, a Hungarológiai Társaság, a Magyar Történelmi Társulat,  a Magyar Történészek Világszövetségének, a Magyar Tudományos Akadémia Köztestületének, az Erdélyi Okmánytár Tanácsadó Testületének tagja.

1991-ben Szegeden jelentette meg úttörő jelentőségű monográfiáját Az első kolozsvári egyetemi könyvtár története és állományának rekonstrukciója  címmel. Magyar, román, angol és német nyelvű publikációi a késő középkori és újkori Erdély társadalom-, kapcsolat-, mentalitástörténeti viszonyait tárják fel (Magyarságkép a 17. századi és 18. század eleji moldvai és havasalföldi elbeszélő forrásokban, Moldva és Havasalfölde viszonya az Erdélyi Fejedelemséghez, A három erdélyi nép tudományszervezésének múltjából, Istoria bibliotecii unei familii patriciene din Cluj în secolul XVI., moldvai és havasalföldi vajdák magyar nyelvű levelezéséről, Egy fejezet az erdélyi fejedelemség keleti diplomáciájának történetéből, Magyar secretariusok Moldva fejedelmi kancelláriájában, Báthory Gábor és a román vajdaságok, A társadalmi felemelkedés lehetősége a moldvai és havasalföldi magyar secretariusok körében, Foglalkozik-e Moháccsal és a magyarsággal a 16. század vége és a 18. század eleje között a moldvai és havasalföldi krónikairodalom? O carieră de funcționar intelectual în anturajul lui Mihai Viteazul: biografia secretarului János Rácz).
Újraindulásától kezdve aktív tagja az Erdélyi Múzeum-Egyesületnek. Rendszeresen és hatékonyan részt vesz az Egyesület tudományos életében.


2022. március 26.
Keszeg Vilmos