III. Tehetséghíd – OMDSZ tudományszervezési konferencia beszámoló

Az idei évben is része lehetett a konferenciánk az Magyar Tudomány Napja Erdélyben 2023-as rendezvénysorozatnak, amelyet az Erdélyi Múzeum-Egyesület szervez. A konferencia november 24-26. között került megszervezésre Csíkszeredában. A konferencia tematikája a tudomány a mesterséges intelligencia korában. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem épülete adott helyszínt a konferencia első blokkjának.

Képgaléria

A rendezvényen részt vettek képviselők a különböző tagszervezeteinkből és ugyanakkor sor került az idén másodjára meghirdetett Balázs Ferenc ifjúsági díj nyertes dolgozatainak a bemutatására is. Összesen 32 résztvevő vett részt a konferencián. A résztvevők a temesvári, nagyváradi, kolozsvári, marosvásárhelyi, csíki és brassói tagszervezeteket képviselték.

Az első nap inkább az ismerkedésről szólt, mivel a résztvevők érkezése után egy rövid könnyed esti szocializálódásra került sor.

A konferencia hivatalos megnyitójára november 25-én került sor. A program 3 blokkból állt, amelyek során a különböző tematikákba tekinthettünk be és folytathattunk párbeszédet róluk. A köszöntőt Andacs Zsolt-Levente tartotta, és ezt követte egy ChatGPT által összeállított beszéd, mivel az idei konferencia hangsúlyt fektetett ezekre a technológiákra és azok társadalmi hatásaira. Ezt követően elkezdődött az első blokk, amely 3 előadást tartalmazott. A témája a Tudomány az AI korában volt, mivel úgy gondoltuk, hogy aktuális témává vált az AI fejlődése és felhasználása különböző területeken. Betekintést nyerhettünk az AI világába és ennek hatására a különböző tudományokba a következő előadások során:

  • Dr. Madaras Szilárd (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem) – “Mesterséges Intelligencia hatása a gazdaságra”
  • Dr. Telegdy Balázs (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem) :                           “A  mesterséges intelligencia hatása a társadalmunkra – szociológiai szemszög”
  • drd. Gyulai-Nagy Zoltán (Babeș–Bolyai Tudományegyetem, Co-founder Steep Soft) “AI a 21. században

 

A második blokk során a Balázs Ferenc ifjúsági díj nyertesei mutatták be a díjazott munkáikat:

  • Nagy György Kriszta – “A Gyergyóremete-i Nagyrét láp botanikai felmérése, renaturalizációs terve és tanösvény javaslata”
  • Benedek Orsolya – „Digitalizált menedzsment folyamatok bevezetésének hatása a Vekker Kávézó működésére”
  • Sorbán Boglárka –„ A román nyelvoktatás nehézségei Székelyföldön”
  • Voloncs Szilvia – „Alsó végtagi fekélyek fertőzésének sajátosságai a cukorbetegség függvényében a Maros megyei sürgősségi kórházban 2019 és 2022 között”
  • Pap László és Horváth-Kovács Mátyás – „Kisebbségi anyanyelvhasználat Romániában, különös tekintettel az önkormányzatokra”
  • Csegedi Ferencz-József, Márton Botond, Szőcs Krisztina – „Bolyai Farkas által tervezett kályha tanulmányozása”

 

A bemutatók után sor került a díjátadóra. Ezt követően a résztvevők ellátogattak a Csíky Székely Múzeumba, ahol esélyük volt megismerni honfoglaló őseink italkultúráját, a középkori sernevelőket, a német és cseh sörfőzőket, az ipari sörgyártás megindulását és legnagyobb üzemeink történetét, az állami sörfőzést, és a napjainkban működő kisüzemi főzdéket. Emellett kiderült, hogy hogyan készül a sör, hogyan lesz az árpából maláta, mi a különbség az alsó- és felsőerjesztésű sörök között. Végül választ kaphatnak arra is, hogy a polgárság vagy a munkásság kedvelt itala volt-e a sör, hogyan irányították ezt a propaganda különböző eszközeivel.

Az ebédet követően következett az utolsó blokk, ahol a tagszervezetek bemutatták az idei TDK-kat és elmondták, milyen problémákkal szembesültek, ugyanakkor sor került a következő kiadás elképzeléseinek a feltárására is. Ezen a programponton belül a tagszervezetek tanulhattak egymástól és segítettek különböző ötletekkel. Egy nyitott beszélgetés során az OMDSZ is tudott javasolni megoldásokat a jelenlegi problémákra. Ezt a beszélgetést Andacs Zsolt-Levente (OMDSZ-elnök) és Bogyor Ágota-Katalin (OMDSZ tudományszervezésért felelős elnökségi tag) moderálta. Ugyanakkor itt esélyük volt a tagszervezeteknek egymással kommunikálni és közös programokat kifejleszteni.

A hosszú előadás-sorozat után következett egy kegytemplom-látogatás, amely során egy ferences szerzetes körbevitt a kegytemplomban, és volt lehetőségünk egy kis mozgás során is tanulni új dolgokat.

Esti programként sor került egy nyitott beszélgetésre, ahol mindenkinek esélye volt beszélgetni és ismerkedni. Úgy gondoljuk, hogy a hétvége során sikerült teret adni új ötleteknek és kapcsolatoknak, amelyek elősegítik az erdélyi hallgatók diákéletét akár szórakozás, akár a szakmaiság megőrzése terén.