Gr. Mikó Imre-emléklappal tüntették ki Szabó Béla szülész-nőgyógyász főorvost

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Gr. Mikó Imre-emléklappal tüntette ki Szabó Béla, szülész-nőgyógyász főorvost az EME Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakosztályban kifejtett munkássága és az orvostudományok területén végzett egyetemi oktatói tevékenysége és kutatómunkája elimseréséül.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöksége 2005-ben, az Egyesület alapítója, gr. Mikó Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Emléklapot alapított az Egyesület újjászervezésében és folyamatos működtetésében kiemelkedő munkát végzett tagjai és pártolói számára.

A díjat 2024. március 6-án, Kolozsváron nyújtotta át Bitay Enikő, az EME elnöke és Szilágyi Tibor, az EME Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakosztályának elnöke az EME 2024. évi rendes közgyűlésén.

Gratulálunk!

Laudáció Szabó Béla Gr. Mikó Imre emléklappal való kitüntetéséhez

Dr. Szabó Béla szülész-nőgyógyász főorvos, tanszékvezető egyetemi tanár, a marosvásárhelyi 1. sz. Szülészeti-Nőgyógyászati Klinika vezetője fáradhatatlanul dolgozik az erdélyi, önálló, magyar nyelvű orvosképzés megvalósításáért.

Klinikavezetőként a magas szintű orvosi beavatkozásokat lehetővé tevő beruházások mellett nagy hangsúlyt fektetett a beosztottjai szakmai fejlődésére és az egészséges csapatszellem kialakítására. 2011-ben kidolgozta az országos mesterséges megtermékenyítési programot.

1990-től 2020-ig folyamatosan tagja a MOGYE Szenátusának és Orvosi Kari Tanácsának. Mint a szenátus legrégebbi magyar tagja, tudja, kitől mire lehet számítani. Kitűnő memóriája van, ezért nehéz becsapni. Bármennyire szépen is csomagolják, átlát a szitán, és nem hiszi el, hogy a káposzta a legbiztonságosabb helyen a kecskénél van, és hogy a magyar tagozat sorsáért leginkább a MOGYE szenátusa aggódik.

A 2011-es tanügyi törvény felcsillantotta a reményt, hogy ez a közösség végre saját kezébe veheti sorsának irányítását. Szabó Béla vezető szerepet vállalt az új egyetemi charta építő jellegű kidolgozásában, de a szenátus sorozatos ellenséges megnyilvánulásai és törvénysértései után sem hátrált meg, az ellenállási mozgalom zászlóvivője lett

2000-től az EME Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakosztályának választmányi tagja, 2014–2018 között a szakosztály elnöke, azóta alelnöke.

Köszönjük az Erdélyi Múzeum-Egyesület és a magas szintű erdélyi magyar tudományos élet és oktatás érdekében kifejtett elkötelezett munkásságát.

Szilágyi Tibor, Kolozsvár, 2024. április 6.