Folytatódnak a textológiai szemináriumok

Hász-Fehér Katalin előadásai:

Április 16, péntek 10-12: Arany János lapszéli jegyzeteinek textológiai és filológiai kérdései
Április 16, péntek 16-18: A széljegyzetek hozadéka az Arany-életmű értelmezésében
Április 17, szombat 10-12: Gyulay Lajos naplóinak és a Gyulay család levelezésének digitális, elektronikus és papírkiadása
Április 17, szombat 14-16: Egy szétszórt életmű összeillesztése – Döbrentei Gábor életművének kutatásáról

Szakképzések az EME-ben

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület 2010-ben is folytatja szakképzési tevékenységét. Az idei program textológiai problémákra fókuszál, hiszen ez nem csupán gyakorlati szempontokból fontos, de az utóbbi évek egyik filológiai sikerágazata is lett. A régi és újabb szövegek különböző médiumokon való megjelenítései olyan megoldandó problémákat vetettek fel, melyek nem csupán a szűk szakmai közönséget érdekelhették, hanem a nagyközönség is érdeklődéssel követte a vitákat. Egyre inkább felmerült az igény a forrásszövegnek mint tudományos objektumnak több oldalú megközelítésére, modernebb eszközökkel történő kezelésére, a textológia tehát tágabb környezetbe való beillesztésére irányul.
Kérdéses, hogy mit és hogyan digitalizálunk, hogyan adunk ki kéziratokat, kinek szánjuk a megjelentetést, milyen elméleti és gyakorlati szempontokat kell figyelembe venni akkor, amikor bizonyos életművek kritikai vagy népszerű kiadása mellett döntünk.
A szakképzés keretében az Erdélyi Múzeum-Egyesület olyan előadókat kért fel gyakorlati jellegű szemináriumok tartására, akik maguk is szövegkiadásokkal foglalkoznak és a magyar textológiai vita eredményeit hasznosítva mutatják be a 16-19. századi szövegek kiadási stratégiáit.
Célunk olyan szakemberek kiképzése, akik a szöveg komplex vizsgálatához szükséges valamennyi fontosabb elméleti és gyakorlati eszközzel rendelkeznek, látják azt a fizikai, társadalmi és történeti teret, amelyben a szöveg keletkezett, elhelyezkedik és hasznosul, ismerik azokat az utakat, amelyeken megközelíthető, azt a technikát, amellyel kezelhető, és tisztában vannak azzal, hogy a szövegvizsgálat eredményei.
A szakképzésen bárki részt vehet, különösen az egyetemi hallgatók, mesteri és doktori képzésben részt vevők jelenlétére számítunk.
A 12 szemináriumból álló program végén a foglalkozások 90 százalékán részt vevő hallgatóknak részvételi oklevelet állítunk ki.

Következő előadó Debreczeni Attila