Enyedi György prédikáció-gyűjteményének szerkezete és a prédikációk textológiai vizsgálatának tanulságai

Enyedi György prédikáció-gyűjteményének szerkezete és a prédikációk textológiai vizsgálatának tanulságai

címmel Káldos János (Országos Széchényi Könyvtár) tart előadást az EME Bölcsészet- Nyelv- és Történettudományi Szakosztályában 2011. június 9-én (csütörtökön) 17 órától az EME Jókai/Napoca u. 2-4. szám alatti előadótermében.

Enyedi György prédikációit több kézirat őrzi. A szöveghagyomány számbavétele és az alapvető textológiai vizsgálata feltétele a szövegek kontextusba ágyazásának és értelmezésének. Ez az alapkutatás betekintést enged a prédikációk keletkezésének gyakorlatába, a 16-17. századi kéziratos hagyomány dinamikájába és a prédikálás mindennapi gyakorlatába, és rávilágít "a szóbeliség és írásbeliség interferenciájának" nevezett jelenségre.

Káldos János kutatóként több, mint húsz éve foglalkozik az erdélyi antitrinitárius gondolkodás, az unitárius egyház történetével és textológiai kérdésekkel. Fő kutatási területeEnyedi György életművének vizsgálata. Könyvtárosként aktív szerepet vállal a kulturális örökség, különösen a régi nyomtatványok és kéziratok digitalizálásban és internetes közzétételében.