EME Kiadó Hírlevél 2023.08.08

EME Kiadó Hírlevél 2023.08.08


A hírlevél itt olvasható pdf formátumban EME Kiadó Hírlevél 2023.08.08

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadójának legfrissebb kötetei


--------------------

 

Cím: Acta Materialia Transylvanica 6. évf. 2023. 1
Alcím: Anyagtudományi Közlemények

ACTA2023-1Szerkesztő(k): Bitay Enikő (főszerk.)
Műfaj: anyagtudomány

Ismertető:  Az anyagtudomány területén kutatóknak, a szakembereknek, továbbá a terület iránt érdeklődőknek kínál fontos és érdekes olvasnivalót ezúttal is az erdélyi magyar anyagtudományi folyóirat, az Acta Materialia Transylvanica 2022/1-es száma. A szerkesztők most is arra törekedtek, hogy a kiadvány minél átfogóbb jellegű legyen, nemcsak abból a szempontból, hogy változatos témákat fedjen le, hanem abból is, hogy a Kárpát-medence (és nem csak) minél több területéről képviselve legyenek azok, akik magyar nyelven kutatnak és publikálnak. Így 63 oldalban olvasható tíz válogatott tudományos munka.
DOI: 10.33923/amt-2023-01
Tartalom

A folyóirat honlapja: https://www.eme.ro/publication-hu/acta-mat/mat-main.htm
------

MTK18Cím: Műszaki Tudományos Közlemények 18.     

Szerző(k): Bitay Enikő, Máté Márton (szerk.)
Műfaj: műszaki tudományok

Ismertető:
  Egy folyamatosan változó világban élünk, melyhez csakis úgy érdemes hozzáállnunk, hogy a tudásunk, törekvésünk a társadalom életének jobbítását szolgálja. A választott tudományágunk egyik jellegzetessége a közvetlen, gyakorlati hasznosság. A mérnök munkájának nyomán fejlődik a technológia, hatékonyabbak, olcsóbbak és eredményesebbek a gyártási folyamatok, ami az egész társadalom fejlődésére kihat. Ezért a műszaki tudományok mögött mindig óriási motiváció, hajtóerő áll. Informatizált, technologizált, folyamatosan gazdagodó (műszaki) világunk arra késztet bennünket, hogy lépést tartsunk az állandó fejlődéssel, s hogy a megszerzett új információkat adjuk is tovább, emellett pedig ösztönözzük és serkentsük az erre kíváncsiak érdeklődését.
Célunk, hogy az új műszaki kutatási eredményeket magyar nyelven tárhassuk a nagyközönség elé, ezáltal ápolva a műszaki tudományos szaknyelvet. Kutatásaink eredményeit azonban nem csupán magyarul, a magyar közönség számára kívánjuk népszerűsíteni, azt is nagyon fontosnak tartjuk, hogy mindezek a globális tudósközösség számára is elérhetők legyenek.
 A jelen kiadvány a Műszaki Tudományos Közlemények tizennyolcadik száma (MTK, 2023. 18. szám). A kötet 12 írást tartalmaz, melyek 30 szerző munkái. A kiadvány lefedi a műszaki tudományok valamennyi területét. A publikáló szerzők között egyetemeken, kutatóintézetekben működő szakembereket, doktoranduszokat találunk.
DOI: 10.33895/mtk-2023.18
Tartalom
Content

---------

A kiadványok, akárcsak a korábbi köteteink, megvásárolhatók az www.eme.ro/kiado honlapon vagy partnerintézményeinknél.