EME Kiadó Hírlevél 2022.05.13

EME Kiadó Hírlevél 2022.05.13

A hírlevél itt olvasható pdf formátumban EME Kiadó Hírlevél 2022.05.13


Az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadójának legfrissebb kötetei



Cím: Mikor mennek vala a nagy rengetegben
Alcím: Balladák, gyűjtők, gyűjtemények nyomában

Szerző(k): Olosz Katalin, szerk. Szakál Anna
Műfaj: néprajz / ethnography / etnografie
Ismertető: Olosz Katalin a történeti szövegfolklorisztika egyik legkiválóbb magyar kutatója, akinek nevéhez olyan jeles 19–20. századi népköltési gyűjtők folklórhagyatékának feltárása fűződik, mint Szabó Sámuel, Kolumbán István, Kriza János, Kanyaró Ferenc vagy Szendrey Zsigmond. Nagy gondossággal végzett forrásfeltárásai új fényben láttatják azt, amit a 19–20. századi erdélyi népköltésről és népköltészet-kutatásról eddig tudhattunk. Jelen kötet tanulmányai a szerzőnek a történeti szövegfolklorisztika „nagy rengeteg"-ében való vándorlásának legfontosabb állomásait érintik az elmúlt két évtizedből. Azonban e kötet több, különlegesebb annál, mint amit egy válogatott publikációkat tartalmazó könyv kínálni szokott, mivel a szerző a korábban megjelent tanulmányokat kiegészítette új eredményekkel, számos esetben teljesen új szöveget hozva létre.
Tartalom
Content
Rezumat
Abstract



Cím: 30 év anyanyelven az egészségtudományok szolgálatában
Szerző(k): Szilágyi Tibor, Gyéresi Árpád, Egyed-Zsigmond Imre (szerk.)
Műfaj: tudománytörténet
Ismertető: Három évtized mérlegét vonja meg a jelen kötet, az Erdélyi Múzeum-Egyesület Orvos- és  Gyógyszerésztudományi  Szakosztályának új korszakáról. A diktatúra okozta kényszerszünet után lelkes munkával újjáalakított szakosztály az erdélyi magyar orvosok, fogorvosok és gyógyszerészek szakmai fóruma. A tevékenység homlokterében az évente megrendezett tudományos ülésszak áll, mely immár a 30. kiadásához érkezett. A rendezvény, akárcsak a szakosztály akkreditált folyóirata, az Orvostudományi Értesítő, a szakmai eredmények anyanyelven való művelését szolgálja.
Reméljük, hogy ez a lendületes munka biztatást jelent a jövő nemzedékek számára is a szülőföldön maradás zálogaként. Hiszünk benne, hogy akinek múltja és cselekvő jelene van, annak jövője is lesz.
Tartalom
Rezumat
Abstract

 újra rendelhető

(2022-es  változatlan utánnyomás)



Cím: Kide, a kőből épült település           
Tudomány-és Technikatörténeti Füzetek  8
Szerző(k): Bitay Enikő, Márton László, Nagy Tibor Sándor, Talpas János
Műfaj: technikatörténet
Ismertető: A Borsa-patak egyik mellékvölgyében fekvő Kide történelme régmúlt időkbe vezet vissza, lakói várszolgálatot teljesítettek a közeli Doboka váránál, amely az azonos nevű vármegye központja volt több évszázadon át. Kide kőépítészetéről lett híres. A szinte korlátlan mennyiségben található jó minőségű építkezési anyag, a dácittufa kiváló lehetőséget biztosított a kőépítészet, a kőfaragás tökéletesítéséhez. Kidén szinte minden kőből épült. A profilozott dácittufából emelt kőfalak, kerítések különös látványt nyújtanak a településre látogató számára. Bár Kide mindig a kis települések sorát gyarapította, hírességei ismertek voltak Erdély-szerte. Itt élt a XVIII. század jeles kőfaragómestere, Sipos Dávid, az erdélyi késő reneszánsz stílusirányt szabó egyénisége. A kidei ember igényességéről tesz bizonyságot a közel százhúsz éve működő toronyóra is, mely a szakirodalomban eddig ismeretlen Szabó József, báró Bánffy Ernő gépészének első alkotása. Szaktekintélyét dicsérik a későbbi ördögkeresztúri és a borsai toronyórák. Négy templom, nyolc harang: ezek Kide szakrális értékei. Az Árpád-kori román és gótikus építészeti elemeket is tartalmazó református templom, az ortodox (egykori görög katolikus) fatemplom a település látnivalói között is a legfontosabbak. A hírmondóként megőrzött, kőből épült szalmafedelű lakóház az erdélyi népi építészet gyöngyszeme, mára egyedi látvány a szamosháti kistérségben.


  A kiadványok, akárcsak a korábbi köteteink, megvásárolhatók az www.eme.ro/kiado honlapon vagy partnerintézményeinknél.