Dráma- és színháztörténeti tárgyú, nemzetközi konferencia

Dráma- és színháztörténeti tárgyú, nemzetközi konferenciát szervez az Interkulturali-THÉ Egyesület június 4-e és 7-e között az Babeş-Bolyai Tudományegyetemen (Marianum épülete: Horea 31. sz.) és az Erdélyi Múzeum-Egyesületben (Napoca/Jókai u. 2-4. sz.). Az előbbi intézmények mellett a tanácskozásnak a Kolozsvári Akadémiai Bizottság, a kolozsvári Osztrák Könyvtár és a német Thalia Germanica Kutatócsoport is társszervezője.
A rendezvény az MTA Régi Magyar Drámatörténeti Kutatócsoportja által kezdeményezett, háromévente megrendezett magyar drámatörténeti konferenciák sorába illeszkedik, másrészt új kezdeményezés, hiszen hangsúlyozni kívánja, hogy a színház a kulturális jelenségeket átadó és átvevő, eleven, a kifejezésmódok határain kibontakozó művészet. A drámák jelentésvilága, olvasmány- vagy látványalakja, fordításai, följegyzésben, új rendezésben, sőt filmként való megjelenése, a Bánk bán asszonykönny-motívuma vagy a spanyol színpadi Erdély-kép a XVI. században – csak néhány a tanácskozáson bemutatandó kutatási eredmények közül.
4-én, csütörtökön 18 órától a ciszterci Szent István Gimnázium 9. osztályos tanulói tanáruk, Sziráky Szilvia rendezésében mutatják be A kolozsvári kénts-kapáló című iskoladrámát, 19 órától Kercsó Cyrják Borka asszony és György deák című közjátékát miskolci fiatalok adják elő: Újvári Nóra és Szikora Gábor (Horea u. 31. sz., Eminescu terem).
Pénteken a Bölcsészkar / Marianum – épületében 9 órakor kezdődnek a tudományos előadások dr. Jean Marie Valentin párizsi irodalomtörténész majd dr. Kötő József színháztörténész plenáris előadásával. Dr. Kilián István a magyarországi színháztörténeti kutatások utóbbi három évéről beszél. A munkálatok szekció-előadásokon folytatódnak 17 óráig. A legutóbbi, Nagyváradon megrendezett konferencia előadásait tartalmazó könyv bemutatója (18 óra, Popovici terem) után 20 órától a kolozsvári Állami Magyar Színházban a Gianni Schicchi című, olasz nyelvű, magyarul feliratozott, nagytermi előadást tekintik meg a konferencia előadói (mintegy nyolcvanan), de reméljük, a kolozsvári érdeklődő közönség is…
Szombaton 9-től 11-ig folytatódik szekciókban a tudományos tanácskozás, utána szilágysági szakmai kirándulás és alternatív kolozsvári programok között választhatnak a vendégek.
A konferencia június 7-én, vasárnap tudományos előadásokkal folytatódik és zárul az Erdélyi Múzeum-Egyesület székházában (9-től 12-ig).
A konferencia teljes programjára vagy az egyes eseményekre szívesen látjuk az érdeklődőket. (A tanácskozásra, amelynek munkálatai magyar, német, angol, francia nyelven folynak, több európai országból érkeznek kutatók – Ausztria, Finnország, Franciaország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Szerbia, Szlovákia –, sőt lesz egy brazíliai előadó is.)


Program bővebben....