dr. Komlósi István professzort Gr. Mikó Imre-emléklappal tüntették ki

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Gr. Mikó Imre-emléklappal tüntette ki dr. Komlósi István professzort a jelentős kutatói és tudományszervezői tevékenysége, valamint az Erdélyi Múzeum-Egyesület szándékainak megvalósításában és az erdélyi magyar tudományosság támogatásában kifejtett munkája elismeréseként. 

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöksége 2005-ben, az Egyesület alapítója, gr. Mikó Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Emléklapot alapított az Egyesület újjászervezésében és folyamatos működtetésében kiemelkedő munkát végzett tagjai és pártolói számára.

A díjat 2024. április 6-án, Kolozsváron nyújtotta át Bitay Enikő, az EME elnöke és Bogdándi Zsolt, az EME főtitkára az EME 2024. évi rendes közgyűlésén.

Gratulálunk!

Laudáció dr. Komlósi István Gr. Mikó Imre-emléklappal való kitünetéséhez

Dr. Komlósi István a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszer-tudományi és Környezetgazdálkodási Karának professzora, ahol vezető beosztást (dékánhelyettes, dékán, főigazgató) töltött be. 1985-ben szerzett diplomát a Debreceni Agrártudományi Egyetemen (ma Debreceni Egyetem), majd 1987-ben ugyanitt kezdte tudományos pályafutását. Posztgraduális tanulmányokat folytatott az ausztrál és walesi egyetemeken (1989–1990). 1994-ben szerzett PhD-fokozatot. Disszertációjának címe: Számítógépes képelemzés alkalmazása a juhtenyésztésben.

TEMPUS projekteket, nemzeti kutatási projekteket kezdeményezett, uniós kutatási projektek referense volt. Főbb kutatási területei a tenyésztési programok és a tenyészértékbecslés. A közelmúltban lean menedzsmenttel bővítette kutatási területét. Közreműködik a juh-, sertés- és szarvasmarhafajták magyar nemzeti nemesítési programjaiban.

Szerzőként és társszerzőként 339 tudományos közleményt publikált, ebből 45-öt impakt faktoros folyóiratban. Oktatási területe az általános állattenyésztés, a biometria, az állatgenetika. 10 PhD-hallgatót irányított, jelenleg 3 PhD-hallgató munkáját irányítja. A Magyar Tudományos Akadémián akadémiai doktori fokozatát 2013-ban védte meg. Az MTA Agrárosztály doktorképviselője, a Debreceni Akadémiai Bizottság alelnöke. 2012-ben az Oktatási Minisztérium és 2020-ban a Kaposvári Egyetem Doctor Honoris Causa elismerésében részesült.

Kezdeményezésére indult el az EME–DAB-videókonferencia-sorozat, melynek keretében erdélyi és magyarországi kutatók oszthatják meg legújabb kutatási eredményeiket, ezzel teremtve közös kutatási együttműködéseket. Eddig két alkalommal, mezőgazdasági mikrobiológia és regionális gazdaságtudomány témákban került erre sor. Az elkövetkezendő periódusban további szakterületekre tervezzük ezen együttműködést kiterjeszteni.

Köszönjük, hogy vállalja és támogatja az EME tudományszervezéssel kapcsolatos szándékait, részt vesz az EME szakmai életében, biztosítja a MTA Debreceni Területi Bizottság és az Erdélyi Múzeum-Egyesület közötti együttműködést.

Bitay Enikő, Kolozsvár, 2024. április 6.