Biró Annamáriát Gr. Mikó Imre-emléklappal tüntették ki

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Biró Annamária részére Gr. Mikó Imre-emléklapot adományozott az EME szakszerű és eredményes kiadói tevékenysége és az erdélyi magyar tudományos élet szervezésében kifejtett munkája elismeréséül.

2022. március 26-án az EME tisztújító közgyűlésén a kitüntetettet Keszeg Vilmos, az EME elnöke laudálta.

Gratulálunk!

 

Biró Annamária laudációja


2003-ban szerzett magyar és német szakos tanári oklevelet a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen, majd ugyanitt 2004-ben mesteri, 2009-ben doktori fokozatot. Kutatásai az erdélyi felvilágosodás korának tudományos, szépirodalmi és közéleti diskurzusára, az erdélyi, a tágabb magyar és az európai szellemi kapcsolatokra fókuszálnak. Jelentősen hozzájárult Aranka György életművének, szerepvállalásának és kapcsolattartásának, valamint az erdélyi szász mentalitás és értelmiségi szerepértelmezés feltárásához és megismertetéséhez. Tudományos munkásságában egyaránt szerepet játszik a forrásfeltárás és -közlés, valamint a művek és tények kontextualizálása és értelmezése. Külön hangsúlyozni érdemes azt, hogy kutatási eredményeit  rendszeresen német nyelven is közzéteszi. Aktívan részt vesz szakmai konferenciák szervezésében, kollektív kötetek szerkesztésében. Oktatóként 2010–2016 között a nagyváradi Partium Tudományegyetemen dolgozott, 2017-től a BBTE Magyar Irodalomtudományi Intézet teljes munkakörű munkatársa.

2008-tól az Erdélyi Múzeum-Egyesület kutatóintézetének kutatója, az egyesület kiadójának felelős kiadója. Hozzáértéssel és felelősen végzi a kiadás szerteágazó feladatait: a kéziratok gyűjtését, szakmai gondozását, pályáztatását, a szerzők motiválását, a kiadó akadémiai minősíttetését, a kiadványok terjesztését és népszerűsítését. Jelentős szerepe van az egyesület kiadói tevékenysége folytonosságának és szakmai színvonalának biztosításában.


2022. március 26.
Keszeg Vilmos