Beszámoló az Agrártudomány az éltető jövőnk alapja témájú XVIII. Agrártudományi Konferenciáról

Beszámoló

Kapcsolódva a Tudomány: út a világ megismeréséhez témájú Magyar Tudomány Napja Erdélyben 2022-es rendezvénysorozathoz az Erdélyi Múzeum-Egyesület Agrártudományi szakosztálya, valamint a Sepsiszentgyörgyi Fiókegyesülete, karöltve a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Kertészmérnöki Tanszékével, valamint az illyefalvi LAM Alapítvánnyal mint társszervezők 2022. november 25-én megszervezte az Agrártudomány az éltető jövőnk alapja témájú XVIII. Agrártudományi Konferenciát. A rendezvény lebonyolítása idén hibrid módon zajlott: az előadók közül hárman virtuálisan voltak jelen a konferencián, online csatlakozással mutatták be előadásaikat. A többi előadó, illetve a hallgatóság fizikailag  vett részt a konferencia helyszínén: a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjában. A rendezvény alatt néhány, a helyszínen zajló előadást, illetve előadás részletét élő adásban közvetítettük a Sapientia Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjának facebook oldalán, hogy a virtuális nagyközönség számára is betekintési lehetőséget nyújtsunk tudománynépszerűsítés céljából.

A rendezvény fényképes beszámolója itt olvasható

Célként a rendezvény az alábbiakat követte:

- megismertetni az agrártudomány mindennapi életünkben betöltött szerepét és jövőbeni jelentőségét;

- szakmai közösség formálása és az együttműködések elősegítése;

- az egyetemi hallgatók tudományos érdeklődésének ösztönzése és kutatómunkába való bevonása;

- az agráriumot elősegítő interdiszciplinaritás ösztönzése;

- a tudományosságban együttműködő szervező felek összekapcsolása.

A tervezett program 19 szakmai előadást (összesen 39 szerző jóvoltából) és egy méltatást foglalt magába. A szakmai előadások a mezőgazdaság, erdészet, kertészet, és tájépítészet mérnöki tudományterületeit képviselték alegységenként.

Kiemelendő, hogy az előadók többsége a Sapientia EMTE rendszerében képzett, idén végzett agrármérnökök, kertészmérnökök, tájépítészmérnökök, valamint aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező agrármérnöki és erdőmérnöki (idén első ízben) szakos hallgatók voltak, akik oktatóik mentori tevékenysége mellett elkészített saját kutatási eredményeiket mutatták be. Hozzájuk csatlakoztak a Sapientia EMTE agrármérnök, erdőmérnök, kertészmérnök és tájépítészmérnök oktatói saját kutatásaik bemutatójával.

A konferencia eredményeként a következők emelhetők ki:

- kezdő szakemberek tudományművelés iránti érdeklődésének ösztönzése,

- a sepsiszentgyörgyön tanuló agrár- és erdőmérnök hallgatók szakmai találkozási felülete a marosvásárhelyen tanuló kertészmérnök és tájépítész hallgatókkal,

- interdiszciplinaritás elősegítése négy tudományterület bevonásával: mezőgazdaság, erdészet, kertészet és tájépítészet.

- tudományosságban együttműködő hallgatók és oktatók összekapcsolása, helyi vállalkozók, szakterület szerint érintett intézmények képviselőinek találkozási felülete.

Az egésznapos rendezvény népes érdeklődésre tartott számot, a konferencián közel hetven fő vett részt.

A rendezvény fényképes beszámolója itt olvasható

A rendezvényről szóló sajtóbeszámoló itt olvasható:

https://www.3szek.ro/load/cikk/154466/agrartudomanyi-konferenciat-tartottaksepsiszentgyorgyon-a-magyar-tudomany-napja