Beszámoló a Jövőformáló agrártudomány témájú XVI. Agrártudományi Konferenciáról

Beszámoló a

Jövőformáló agrártudomány témájú XVI. Agrártudományi Konferenciáról

A fényképes beszámoló itt olvasható (pdf formátumban)

Kapcsolódva a Jövőformáló tudomány témájú Magyar Tudomány Napja Erdélyben 2020-as rendezvénysorozathoz az Erdélyi Múzeum-Egyesület Agrártudományi szakosztálya, valamint a Sepsiszentgyörgyi Fiókegyesülete, karöltve a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Kertészmérnöki Tanszékével, Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központ munkaközösségével valamint az illyefalvi LAM Alapítvánnyal mint társszervezők 2020. november 21-én megszervezte Jövőformáló agrártudomány témájú XVI. Agrártudományi Konferenciát.

Az év elején következményeit megnyilvánító, SARS-CoV-2 vírus okozta járványhelyzet miatt a szakmai konferenciát on-line térben kellett a érdeklődők széles körében megvalósítani. Ez a ZOOM alkalmazással történt, illetve a Sepsiszentgyörgyi Fiókegyesület YouTube csatornáján keresztül élőben követhető volt.

Célként a rendezvény az alábbiakat követte:

- megismertetni a tudomány hatását az agrárium alakulására/fejlődésére és ennek jövőbeni feladatát/szerepét;

- szakmai közösség formálása és ezen belüli együttműködések elősegítése;

- a fiatalok tudományos érdeklődésének ösztönzése és kutatómunkába való bevonása;

- az agráriumot elősegítő interdiszciplinaritás ösztönzése.

A tervezett program, amely megvalósítása szinte óramű pontossággal inkadrálódott az időkeretbe, 19 szakmai előadást és egy könyvismertetőt foglalt magába. Ezek a szántóföldi és kertészeti növénytermesztés, az állatenyésztés, a tájépítészet, a mikroszaporítás, a mikrobiológia, a mezőgépészet, az organikus gazdálkodás, a vegetációkutatás és a tudománytörténet szakmai alegységeket képviselték.

Kiemelendő, hogy az előadók nagyrésze az utóbbi években a Sapientia EMTE redszerében képzett agrármérnökök, kertészmérnökök, illetve tájépítészmérnökök.

A konferencia megvalósítás a technikai gondokkal való megbirkozás nehézségei mellett azt a lehetőséget kínálta, hogy egy sokkal szélesebb körben disszeminálódtak a tudományos igényű információk, mind a rendezvény ideje alatt, mind a pedig a világháló csatornáin való visszanézés/hallgatás révén.

A konferencia eredményeként az on-line megvalósítás sikeres szakszerű lehetősége és a kezdő szakemberek tudományművelés iránti érdeklődésének ösztönzése emelhető ki.

Nyárádi Imre-István, Agrártudományi Szakosztály

Bíró Boróka Júlia, Sepsiszentgyörgyi Fiókegyesület

 

Marosvásárhely, 2020.11.25.

A konferencia anyaga visszanézhető az alábbi elérhetőségen: 
https://www.youtube.com/channel/UCYqIoC9Xck2LyxYTSgKnAxw/
A YouTube videót eddig összesen 596-an látták. Az élő közvetítés alatt a YouTube csevegőfalán a négy és fél óra alatt több néző is interaktívan bekapcsolódott, kérdéseket, javaslatokat fogalmaztak meg, az előadók pedig szintén az üzenőfalon válaszoltak ezekre a kérdésekre. A videó mellett tehát értékes szakmai tartalom született írásos formában az üzenőfalon is.

A konferenciáról részletes tájékoztató/ismertető anyag készült Jáni Rozália kertészmérnök révén, amely az Erdélyi Gazda havilap 2020 dec/2021 jan. összevont számában fog megjelenni.

Sajtóhírek és visszhang a konferenciáról:
Bodor Tünde: Vitafórum és közösségépítés, Székely Hírmondó, 2020.11.24.
https://www.hirmondo.ro/kovaszna-megye/vitaforum-es-kozossegepites/?fbclid=IwAR1_mtp-l8nZDQBhlVj7mIQBWPoGQsra9xZjZSte3k7lEQcNJYaaBNSiMX8