Benkő Levente: Szárazajta

A könyv a Maniu-gárdák által a háromszéki Szárazajtán 1944. szeptember 26-án rendezett vérfürdőjéről szól. Azon a napon a Gavril Olteanu vezette Maniu-gárdisták tizenkét magyar lakost gyilkoltak meg Szárazajtán, az áldozatok közül kettőt fejszével lefejeztek, tízet pedig agyonlőttek. Ugyanakkor egy személyt súlyosan megsebesítettek, néhányat súlyosan megvertek, a falut pedig végigrabolták.
Szemtanúk visszaemlékezései-vallomásai, valamint sajtó- és levéltári források alapján a kötet a két világháború közötti magyarellenes román nemzetiségi politikát és annak helyi hatásait, a második bécsi döntés utáni helyi hangulatot, ezen belül a románellenes megnyilvánulásokat, valamint a Románia 1944. augusztus 23-i átállását követő időszak magyarellenes hangulatát és annak szárazajtai következményeit taglalja.
A könyv első, 210 oldalas kiadása 1995-ben a sepsiszentgyörgyi H-Press Kft. (Háromszék Lap- és Könyvkiadó) gondozásában jelent meg. A mostani, második, 550 oldalas kiadás a baróti Tortoma Kiadó jóvoltából látott napvilágot. Az első kiadáshoz képest a kötet néhány fejezete a kutatás újabb adalékaival egészült ki, emellett pedig közel 400 oldalnyi - kihallgatási jegyzőkönyvekből, tanúvallomásokból, hatósági jelentésekből, ügyészségi összegzésekből stb. álló - forrásközléssel is bővült.

A könyvet Demeter László, a Tortoma Kiadó igazgatója mutatja be.