XXI. Technikatörténeti tábor - Sarmaság

Időpont
-
Helyszín(ek)
Sarmaság
Szervező(k)
EME Műszaki Tudományok Szakosztálya
Programfelelős
Talpas János

Az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya augusztus 22–25. között huszonegyedik alkalommal szervezi meg a technikatörténeti alkotótábort, ezúttal Sarmaságon.
A program folytatja a vidéken fennmaradt technikatörténeti értékek feltárását, és lehetőséget biztosít a település/térség megismerésére.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület műszaki szakosztálya már 21 technikatörténeti tábort rendezett. Az eredmények feldolgozásával, összevetésével szeretnénk hozzájárulni az eddigi kutatásokhoz, a régiók fejlesztéséhez. Az eredményeket tanulmányok formájában az Erdélyi Múzeum-Egyesület Műszaki Tudományos Közlemények sorozatában, illetve a Tudomány és Technikatörténeti Füzetek sorozat köteteiben tesszük közzé. A Tudomány- és Technikatörténeti Füzetek sorozat eddig megjelent tizenhárom kötete online is elérhető az Erdélyi Digitális Adattárban. A tanulmányok nagy segítséget jelentenek a településekkel foglalkozó diákok és a pályázatokat író szakemberek számára, valamint a helyi turizmusban dolgozók számára. A tábor célja felkutatni a település technikatörténeti tárgyait: harangokat, gépeket és bányászati szerszámokat. A szórványban elveszni látszik sok technikatörténeti hagyaték. Sarmaság az utolsó állomása volt a Szilágy megyei szénbányászatnak. A településen keresztül szeretnénk feltárni a bányavidék emlékeit. A tábor keretén belül ellátogattunk a bánya területére. Meghatározzuk a bányászott szén beosztását, kémiai összetételét és az anyag minőségét. Ismerkednénk a helyi lakossággal és információt gyűjtenénk a megmaradt technikatörténeti értékek állapotáról. Ha megmaradtak régen használt szerszámok, ezeket összegyűjtenénk. Megoldást szeretnénk találni a település bevonására a turizmusba. Ennek érdekében fontolóra vesszük egy technikatörténeti múzeum beindítását a településen. Ennek érdekében tárgyalásokat kezdeményezünk a helyi szervezetekkel. Az összegyűjtött adatokat közzétesszük a szervezetünk adatbázisában és az egyesület műszaki szakosztálya támogatást nyújt a tárgyak gyűjtésében, az adatok közlésében és metaadatolásában. Nem építhetünk egy igazi jelenképet Erdélyről a múlt bemutatása nélkül.

Mint az előző években a felmérések adatait, fotóit az Erdélyi digitális adattárban helyezzük el, illetve az eredményeket a Tudomány- és Technikatörténeti Füzetek sorozatban tesszük közzé: https://www.eme.ro/publication-hu/TTF/ttf-main.html.

Az ez irányú érdeklődő szakosztályi tagok részvételére számítunk. E-mail: muszaki@eme.ro.

A XXI. technikatörténeti alkotótábor támogatója a Communitas Alapítvány, mely hozzájárult a  tábor megszervezéséhez, lebonyolításához, az előfelmérések megvalósításához.

 

Eseménybeszámoló

A szénbányászat nyomában a sarmasági bányatelepen. Sarmaság, Szilágy megye.
2022. augusztus 22-25.
EME Műszaki Tudományok Szakosztálya

 Az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya augusztus 22–25. között huszonegyedik alkalommal szervezte meg a technikatörténeti alkotótábort a Szilágy megyei Sarmaságon.

Mint ismeretes, a szakosztály 2006-ban kezdeményezte a Műszaki örökség feltárása, kutatása és védelme Erdélyben elnevezésű interdiszciplináris programot, melynek a terepgyakorlati része az évente szervezett technikatörténeti alkotótábor. A program célja technikai örökségünk felkutatása, megőrzése, működőképessé tétele, az erdélyi kulturális örökségbe való beillesztése, illetve a térség kulturális és turisztikai fejlesztése.
A program keretében folytattuk a vidéken fennmaradt technikatörténeti értékek feltárását, és lehetőséget kaptunk a térség részletesebb megismerésére.
A technikatörténeti táborba érkező  résztvevők a következő intézményeket képviselték:  kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem, kolozsvári Műszaki Egyetem,  Erdélyi Múzeum-Egyesület,  Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kara, a győri Széchényi István Egyetem, az EMKE szilágysomlyói szervezete, a sarmasági bánya egykori vezetősége, de volt résztvevő a Pusztakamarási Református Egyházközségtől és egy tanuló is a Kolozsvári Református Kollégiumból.
A résztvevők augusztus 22-én  érkeztek a szilágysomlyói szálláshelyre, ahol  programegyeztetésre került sor. Augusztus 23-án délelőtt a sarmasági polgármesteri hivatalhoz utaztunk, ahol csatlakoztak hozzánk Spurigán Géza és Spurigán András bányamérnökök. A sarmasági szénbánya egykori vezetői számoltak be a 2017-ben bezárt szénbánya történetéről, egykori tevékenységéről, az ott végzett termelésről, az egykori bányatelep lakóinak életéről. Mivel a bányabejáratokat már nem lehet megközelíteni, csak az egykori feldolgozó-egységek és az irodák épületeit tudtuk kívülről megnézni. De a bánya mellett keletkezett bányatavakat is meglátogattuk. Spurigán Géza és Spurigán András bányamérnökökkel interjút is készítettünk. Ezt követően látogatást tettünk a sarmasági szőlőben, mely része volt a bányászok gazdasági és társadalmi életének.
Szintén augusztus 23-án, délután Szilágylompértra látogattunk, ahol megtekintettük Ady Endre felújított kőasztalát és Ady Endre nagynénjének egykori házát, ami sajnos ma már romokban hever.  
Az augusztus 24-i, szerdai nap is tartalmasan telt. A szilágysomlyói Silvania pezsgőgyár, amelyet a délelőtt folyamán meglátogattunk, még mindig a hagyományos, manuális technikákkal végzi a szüretelést a saját szőlősében, valamint a bor- és pezsgőgyártást. A pezsgőgyáron Lukács Krisztina vezette végig a csoportot, részletesen bemutatva a pezsgőgyár történetét, a különféle hűtési, erjesztési és tárolási technikákat.  A gyár érdekessége a pezsgőgyártáshoz használt alagúthálózat, melynek jelentős részét a sarmasági bányászok ásták ki.
A szerdai délután folyamán a csoport meglátogatta Szilágysomlyó nevezetességeit. Ehhez az EMKE szilágysomlyói szervezetétől Sallay Károly volt az idegenvezetőnk. Meglátogattuk a szilágysomlyói Magyar Házat, itt beszélgetésre került sor Pocsveiler Ilona nyugalmazott magyartanárnővel, aki beszámolt a Magyar Ház programjairól, rendezvényeiről: olvasókörök, irodalmi kávéház, színjátszó csoport, játékakadémia. Ebben az épületben működik az EMKE szilágysomlyói szervezete és a Báthory István Könyvtár is.
Augusztus 25-én ellátogattunk a szilágyhidai községbe, ahol 2003-ig barnaszénbánya működött.  Útközben meglátogattuk a zsibói botanikus kertet és a Wesselényi-kastélyt.
Összességében tartalmasra sikerült a 21. alkalommal megrendezett Technikatörténeti Alkotótábor, melynek során betekintést nyerhettünk a szilágysági bányászéletbe, a sarmasági bányásztelep életébe, munkájába, a Szilágysomlyón működő magyar történelmi egyházak tevékenységébe és a szilágysomlyói pezsgőgyárban végzett bor- és pezsgőgyártás folyamatait is megismerhettük.
Az alkotótábor eredményeit az egyesületünk weboldalán megjelentetjük, valamint közöljük a Technikatörténeti sorozatunkban.
A XXI. technikatörténeti alkotótábor támogatója a Communitas Alapítvány, mely hozzájárult a  tábor megszervezéséhez, lebonyolításához, az előfelmérések megvalósításához.

Kolozsvár                                                                                                                        Talpas János
2022.09.22                                                                                                                      programfelelős