Tóthfalussy-Veress Éva: A Kolozsvári Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetem Növénytani tanszékének története (1872-1919)

Időpont
Helyszín(ek)
EME-székház
Szervező(k)
EME Természettudományi Szakosztály

Havi előadóülését tartja az EME Természettudományi Szakosztálya 2023. július 13-án, csütörtökön délután 17 órától az Erdélyi Múzeum-Egyesület székházában. Dr. Tóthfalussy-Veress Éva biológus, a kolozsvári BBTE ny. oktatója és kutatója " A Kolozsvári Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetem Növénytani tanszékének története (1872-1919)" címmel tart előadást.

Az előadás a Kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem Növénytani Tanszékének megalakulásával és történetével foglalkozik. Fontos adatokat igyekszik közkinccsé tenni az öt intézetvezető professzorral kapcsolatban (Kanitz Ágost, Istvánffi Gyula, Borbás Vince, Richter Aladár, Györffy István), akik a 47 kolozsvári év alatt oktatták a növénytant. A nehézségek dacára a századfordulón már modern, jól felszerelt, berendezett laboratóriumokban dolgoztak és tanultak a hallgatók. Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Növénytára, valamint az Egyetemi Növénytár masszív, tetszetős szekrényekben kapott elhelyezést. Rendre a Növénytani Intézet felzárkózhatott az Európai Intézmények sorába, sok neves és jól képzett oktatót, kutatót indított útjára, akik az életben messzemenően megállták a helyüket, tovább adták a tudásukat. Ugyanakkor az Erdélyi Múzeum-Egyesület támogatásának jelentősége is kiemelésre kerül, a kezdetektől a kolozsvári egyetem közel fél évszázados fennállása alatt.

 

Az előadás online is követhető lesz a következő linken: meet.google.com/gmk-svyq-qtp (Csatlakozás lehetséges 16:50 órától)

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.