Ókortörténeti előadássorozat az EME-ben (2.): Adorjáni Zoltán előadása

Időpont
-
Helyszín(ek)
EME székház, előadóterem
Szervező(k)
Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztály
Programfelelős
Hegyi Géza
Kontakt e-mail
titkarsag@eme.ro

Az EME I. Szakosztályának szervezésében október-december folyamán (nagyjából kéthetente, hétfői napokon) ókortörténeti tematikájú előadássorozatra kerül sor kolozsvári szakemberek bevonásával. 

 

A sorozat második előadását november 13-án, hétfőn, 18 órai kezdettel Dr. Adorjáni Zoltán, a Protestáns Teológiai Intézet professzora tartja az EME székházának előadótermében, az alábbi témáról:

Az istenkáromlók büntetése vagy ritka betegség? A szkólékobrótosz az ókori zsidó irodalomban.  

 

A szenvedés bizonyos értelemben titok. Szenved az istenkáromló és az igaz is. Az előadás a szkólékobrótosz (σκωληκόβρωτος) néven ismert betegség kérdéskörébe enged betekintés kanonikus bibliai könyvek, valamint a Makkabeusok második könyve, Josephus Flavius írásai, a rabbinikus források és a Jób testamentuma című apokrif mű alapján. Ilyen betegségben halt meg többek közt Antiokhosz Epiphanész és Nagy Heródes is, akiket meglehetősen negatív személyiségként tart számon a zsidó közösségi emlékezet, amely ezt a kórságot az istenkáromlók büntetéseként könyvelte el.

 

A sorozat további tervezett előadásai:

2023. november 27.: Dr. Petruț Dávid (BBTE, adjunktus): Erdély római korának kutatása a kezdetektől az impériumváltásig.

2023. december 11.: Dr. Urák Malvinka (ETM, régész, muzeológus): Vaskori harcosok, jelenkori hősök. Az oláhszilvási kelta harcos sírja és a Teleki-gyűjtemény megmentése.

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Időpont: 2023. november 13. (hétfő), 18.00

Helyszín: EME székház, előadóterem