MTA-elnöki látogatás. Nemzeti Program indul az EME kutatóintézetében

Időpont
-
Helyszín(ek)
EME-székház, előadóterem

Időpont: 2023. október 12., 10–11 óra között
Helyszín: EME központi székház, előadóterem

Az ünnepi rendezvény programja:

10.00 EME-elnöki köszöntő: Bitay Enikő
10.10 MTA-elnöki köszöntő: Freund Tamás
10.20 Az EME Források és adattárak Erdély középkori és kora újkori történetéhez MTA–EME Nemzeti Program kutatástámogatási és együttműködési megállapodás aláírása
10.25 Az EME Nemzeti Programjának bemutatása:
Bogdándi Zsolt JZSKI-igazgató, projektvezető, valamint a kutatók: Hegyi Géza, Fejér Tamás, Gálfi Emőke, Papp Kinga
10.45 Zárszó: Kocsis Károly, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke
10.50 Kiskoncert
Carl Maria von Weber – Grand Duo Concertant Op. 48., J. 204., III. tétel
Előadja: Hatházi Tamás – klarinét, zongorán kíséri Ilona Șimon.

 

Eseménybeszámoló

Az Erdélyi Múzeum-Egyesülethez látogatott Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és küldöttsége: Kocsis Károly, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke, Oberfrank Ferenc, az MTA köztestületi igazgatója, Monok István, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatója, Bőhm Gergely titkárságvezető (MTA Elnöki és Alelnöki Titkárság), valamint Morvai Tünde, az MTA Határon Túli Magyarok Titkárságának osztályvezetője.

A látogatás alkalmával ünnepélyes keretek között írták alá azt a kutatástámogatási és együttműködési megállapodást, melynek keretében Nemzeti Program indul az EME Kutatóintézetében az MTA támogatásával.

Az együttműködési megállapodást Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Bitay Enikő, az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöke írta alá az EME székházában, ennek megfelelően az MTA jelentős anyagi támogatást nyújt a Jakó Zsigmond Kutatóintézet Források és adattárak Erdély középkori és kora újkori történetéhez projektjéhez.

Az ünnepi alkalmon köszöntőt mondott Bitay Enikő EME-elnök, Freund Tamás, az MTA elnöke.

A Jakó Zsigmond Kutatóintézet kutatói: Bogdándi Zsolt JZSKI-igazgató, projektvezető, valamint Hegyi Géza, Fejér Tamás, Gálfi Emőke és Papp Kinga bemutatták a kutatási projektet. Ennek keretében az Intézet munkatársai Erdély középkori és fejedelemségkori történetének legjelentősebb forrásait tárják fel és teszik közzé, illetve adattárakkal és kismonográfiákkal járulnak hozzá e korszakok alaposabb megismeréséhez. Az eseményt Kocsis Károly, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke záróbeszéde, majd ünnepi kiskoncert zárta.

 

Elindult az első határon túli Nemzeti Program (www.mta.hu)

Sajtóvisszhang Maszol.ro