Könyvbemutató: A gyorsan változó Szent Anna-tó

Időpont
Helyszín(ek)
Sapientia EMTE, Csíkszeredai Kar, Nagy Aula
Szervező(k)
Sapientia EMTE, EME Kiadó

2022. november 2-án, szerdán 18 órától kezdődően kerül sor egy rövid vetítettképes előadásra, amelyet dr. Máthé István, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának docense tart A mi Szent Anna-tavunk – 10 éve nagyító alatt címmel.

Máthé István biológus előadását egy beszélgetés követi A gyorsan változó Szent Anna-tó című könyvről az est házigazdájával dr. Mara Gyöngyvérrel és meghívott vendégével, Imecs István halszakértővel. Az est zárásaként lehetőség van szakmai eszmecserére egy koccintás mellett, valamint igény szerint dedikálásra is várjuk az érdeklődőket!

Az esemény helyszíne: Sapientia EMTE, Csíkszeredai Kar, Nagy Aula

A könyvről röviden:

Máthé István, Vörös Lajos (szerkesztők): „A gyorsan változó Szent Anna-tó" – EME Könyvkiadó

Székelyföld egyik legismertebb és leglátogatottabb természeti látványosságát, a Szent Anna krátertavat 2012 óta kutatja a Sapientia egyetem, több hazai és magyarországi partnerintézménnyel közösen. A vízkémiai jellemzőkön túl a tó különleges voltát igazolják a vízben élő mikrobák is, amelyek közül három a tudományra nézve új baktériumfajnak bizonyult.

Az elmúlt egy évtizedben parányi zöld algák szaporodtak el a tóban, amelynek következtében csökkent a víz átlátszósága, színe szürkés-kékről zavaros zöldre váltott. A jelentős változások fő oka egy látszólag ártatlannak tűnő emberi beavatkozás lehet, ugyanis 2010 körül bekerült és azóta tömegesen elszaporodott a tóban egy invazív halfaj, az ezüstkárász, amely szinte teljesen kiirtotta az algafogyasztó apró állatokat, az ún. zooplanktont. Az ezüstkárász összetett hatása következtében a tó egész ökológiai rendszere átalakult, mindez jelentős vízminőségromlást okozott. A Szent Anna-tó állapotának javítására komplex cselekvési program kivitelezésére lenne szükség.