13. KMN - A kolozsvári Iris porcelángyár emlékei

Időpont
Helyszín(ek)
EME-székház
Szervező(k)
EME Műszaki Tudományok Szakosztálya
Programfelelős
Bitay Enikő (0751-016063)

Kolozsvár XX. századi ipartörténetének emlékei XIV.

Házigazda: Bitay Enikő
Előadással, beszélgetéssel egybekötött találkozót szervezünk az egykori alkalmazottak és az érdeklődők részére.
(jeligéje: „Hozz magaddal egy emléktárgyat!")

Kehidai László: Fejezetek a kolozsvári Iris porcelángyár és a pécsi Zsolnay gyár kapcsolatáról

Ugyanekkor lesznek személyes visszaemlékezések, fényképes bemutatók, s ezt követően kötetlen beszélgetés a porcelángyár egykori alkalmazottjaival.

A találkozó nyitott mindazok számára, akik hozzászólásukkal elmondhatják ahogyan Ők látták, s élték meg egy üzem alakulását, fejlődését, termékeinek fejlesztését, a közösségi életét, s szakmai kibontakozását.

Az előadásával egybekötött rendezvények az egykori alkalmazottak és az érdeklődök részére is nyitott, illetve az adatok, emléktárgyak gyűjtésére is alkalmas találkozó.

A rendezvénysorozat jeligéje: Hozz magaddal egy emléktárgyat!"

A rendezvény helyszíne: EME székház előadóterme (Jókai/Napoca u., 2 sz.)

Házigazda: Bitay Enikő, az EME elnöke.

A kolozsvári Iris porcelángyár emlékeinek gyűjtése

A rendezvénysorozat jeligéje azoknak szól, akik Kolozsvár valamelyik üzemében dolgoztak, és fennmaradt bármilyen emlékük abból az időszakból. Az Erdélyi Múzeum-Egyesület szakemberei gyűjtik és digitalizálják ezeket, a cél minél több emléket és kutatható forrásdokumentumot hagyni az utókorra.
Az EME arra kér minden egykori Iris porcelángyár dolgozót, illetve azok leszármazottait, hogy amennyiben birtokukban vannak a gyárhoz kötődő emléktárgyak, fényképek, iratok, hozzák be azokat az EME székházába hétköznap 9-16 óra között, vagy magára a rendezvényre. A tárgyak sértetlenül visszakerülnek a tulajdonoshoz, az EME munkatársai csupán nyilvántartásba veszik azokat, és digitális másolatot készítenek róluk, hogy részei lehessenek a kolozsvári ipartörténeti adatbázisnak.
A gyűjtés nagymértékben hozzájárul a kolozsvári ipartörténeti kutatás forrásanyagának gyarapításához, enélkül fontos emlékek, bizonyítékok, értékteremtő személyiségek, mérnökök, közgazdászok, technikusok, szakemberek felejtődnének el végérvényesen.