II. Erdélyi Népmesemondó Találkozó

Időpont
-
Helyszín(ek)
Kisbaconi Művelődési Ház

Kedves Mesélők, Mesekedvelők!

Gyakran mondogatjuk, halljuk sokfelől, hogy talán sosem volt még nagyobb szükség a közvetlen emberi kapcsolatokra, az élő szó erejére, mint napjainkban.

A hagyományos közösségi formák megszűntek, eltűntek, de mindig volt és van igény azok szellemi értékeinek átörökítésére. Épp a népmese újjáéledésének vagyunk tanúi, résztvevői, ami számos iskolát, irányzatot hívott életre. A népmese különböző alkalmazási területeit Erdélyben is szép számmal képviseljük.

Rendezvényünk célja ezeket a követeket összegyűjteni, közös programokat biztosítani, kapcsolatot tartani anyaországi- és külhoni társainkkal, emellett szakmai betekintést nyújtani érdeklődő óvo- és iskolapedagógusok, magyar, történelem, filozófia szakos tanárok, szülők, nevelők, szociális munkások és pszichológusok (és nemcsak) számára is az élőszavas mesélés mikéntjéről, hogyanjáról, miértjéről egyaránt.

Ezúttal is egy mesemondó találkozó keretében valósítjuk meg a Szóperencia Egyesület indítványozásával, a Bethlen Gábor Alap és a Magyar Kormány, a Communitas Alapítvány, valamint a Kovászna Megyei Tanács támogatásával, a Világszárnya Magyar Népmesemondó Szövetség, a Tekergő Meseösvény Közhasznú Egyesület, az Erdélyi Múzeum-Egyesület Sepsiszentgyörgyi Fiókegyesület, illetve a kisbaconi Benedek Elek Emlékház, a Kisbaconi Erdő- és Legelőbirtokosság és helyi önkormányzat, illetve egyház közreműködésével.

Helyszín: Kultúrotthon (Kisbaconi Művelődési Ház)

REGISZTRÁCIÓ: https://forms.gle/we8a8KV9wnBjLaku6

☼ okt. 20. (péntek)

18 óra - Nyitó Családos Mesedálután - határon innen és túli mesemondókkal

☼ okt. 21. (szombat)

9:30 - 9:45 - Köszöntő, a találkozó megnyitása. Bedőházi Beáta, a Szóperencia Egyesület alapítója

9:45 - 10:45 - A népmesék élete régen és ma
dr. Agócs Gergely, néprajzkutató

10:45 - 11:15 - Benedek Elek hagyatéka a mesereneszánsz tükrében. dr. Bíró Bíborka Eszter és dr. Bíró Boróka Júlia, a Benedek Elek Emlékház kulturális menedzserei

11:15 - 11:30 - Kávészünet

11:30 - 12:00 - Újjászületett népmese adaptációk. Pintér Zsolt, a Csürdöngölő Kultúrális Egyesület elnöke

12:00 - 13:00 - Mit viselnek a népmesék szereplői. Czerovszki Sarolta és Antal, népi kézműves, népviselet készítő, hagyományos mesemondók

13:15 - 14:15 - Ebédszünet (közös étkezés a régi papilaknál)

14:30 - 15:30 - Benedek Elek Emlékház látogatása

16:00 - 18:00 - Agócs Gergely műhelymunka - mesemondás gyakorlata

19:00 - KISBACONI FELNŐTT MESEEST

REGISZTRÁCIÓ: https://forms.gle/we8a8KV9wnBjLaku6