EME Könyvkiadó
2021 november 29, hétfő
ERDÉLYI MÚZEUM EGYESÜLET - KIADÓ
HU RO EN Főoldal Az EME Kiadványai Folyóiratok Könyvek A Kiadóról 2015-2020-as kiadványok Rendelési útmutató Romániai forgalmazók Magyarországi forgalmazás Események A kiadó munkatársai Elektronikus kiadványok ElérhetőségGYORSKERESŐ
Főoldal »  Az EME Kiadványai »  Könyvek »  Tudomány-és Technikatörténeti Füzetek  »  Temesvár kilencedik vasútvonala

Cím: Temesvár kilencedik vasútvonala 12
Alcím: A Temesvár–Szentandrás–Varjas helyi érdekű vasút története

Szerző(k):
Jancsó Árpád

Műfaj:
technikatörténet

Ismertető:

E kötet a Temesvár–Varjas vasútvonal létrehozásának szükségességét tárgyalja részletesen, úgy, ahogy egyrészt az érdekelt helyiek (nagy földbirtokosok és kisbirtokosok, helyi kisiparosok, kereskedők, a települések lakosai), valamint a feltörekvő régióközpont, Temesvár szabad királyi város látta. Temesvár kiemelt érdeklődéssel kísérte e vasútvonal építésére tett kezdeményezéseket, és jelentős anyagi áldozatot is hozott annak érdekében, hogy megépüljön ez a vasúti összeköttetés a Temesköz metropolisával. Ezzel sikerült az addig Szeged és Arad irányába gravitáló északnyugat-bánáti, fejlett mezőgazdasággal rendelkező vidéket vonzáskörzetébe hoznia.

Engedélyokmány, műszaki feltételek, részvénytársaság alakítása, vonalvezetés, hosszmetszet, keresztmetszet, műtárgyak részletes ismertetése, forgalmi berendezések, magasépítmények, üzemeltetés, üzleteredmények, részvényhamisítások, a részvénytársaság társaság szanálása – megannyi, a könyvet alkotó fejezet. Az olvasó megtudhatja, hogyan került a vonal a magyar részvénytársaság tulajdonából román állami tulajdonba. A gőzparipák kedvelői megismerkedhetnek a vonalon szolgáló hajdani mozdonyokkal. A könyvet sok dokumentum másolata, korabeli és mai fotók teszik élvezetesebbé, értékesebbé. A műszaki érdeklődésűeket a számos eredeti tervrajz másolata hozhatja izgalomba.

E vasútvonal megépítésével Temesvárról kilenc vasútvonal indult a szélrózsa minden irányába.

 

Tartalom

Abstract

Rezumat


További információk:
Kiadó: Erdélyi Múzeum-Egyesület, Kolozsvár
Megjelenés ideje: 2018
Terjedelme: 149 oldal
ISBN/ISSN: 978-606-739-109-1, 2068-3103
Formátum: 230x160 mm
Boritó/Kivitelezés:   Könczey Elemér
Ár: 30.0
« Vissza a kiadványok listához
email