TUDOMÁNY: IRÁNYTŰ AZ ÉLHETŐ JÖVŐHÖZ. Megnyitóünnepség, plenáris előadások beszámoló

A Magyar Tudomány Napja Erdélyben 20. fórum

 Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz

beszámoló

MTNE 20. fórum megnyitóünnepségének fényképes beszámolója itt olvasható (pdf formátumban)

 

Huszadik alkalommal szervezte meg az Erdélyi Múzeum-Egyesület A Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvénysorozatát, amelyet ezúttal Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz címmel hirdettek meg. A kétnapos rendezvényen, melyre november 19–20-án került sor, a járványhelyzetre való tekintettel idén is online módon vehettek részt az érdeklődők.

A rendezvény meghívója itt tekinthető meg

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület 2002-ben csatlakozott a Magyar Tudományos Akadémia A Magyar Tudomány Ünnepe című rendezvénysorozatához, azóta évi rendszerességgel megszervezik ezt a konferenciát. A Magyar Tudomány Napja Erdélyben időpontja hagyományosan a november 23-ához legközelebb eső hétvége, a szervezők ezzel is emlékeznek az EME 1859-es alapító közgyűlésére. Az idei, 2021-es eseménnyel a konferencia első megszervezésének 20. évfordulóját is ünnepeltük. Az ünnepségsorozat kiemelkedő eseménye volt a Mikó-emlékkő avatása a Mikó-kertben. A rendezvény fővédnöke Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

MIKÓ-EMLÉKKŐ AVATÁSA

A konferencia pénteki, november 19-i nyitóeseménye keretében délelőtt felavatták a Mikó-emlékkövet a Mikó-kertben a Mikó-villán. A Mikó-kastélyt a Mikó-kerttel együtt gróf Mikó Imre adományozta az Erdélyi Múzeum-Egyesületnek azzal a céllal, hogy az a tudományt szolgálja. A Mikó-emlékkövet az Erdélyi Múzeum-Egyesület eredetileg a két évvel ezelőtti rendezvényen, az EME fennállásának 160 éves évfordulóján szerette volna felavatni, azonban erre akkor nem kerülhetett sor, így az idei rendezvénysorozat részévé vált ez az ünnepi esemény. A pénteki avatóünnepségen Mikó-villa előtt három magyarvistai kőből készített emlékkövet lepleztek le. Keszeg Vilmos, az EME elnöke beszédében hangsúlyozta: az EME egyaránt részt vállalt a város fejlődésében, az oktatás és a tudományos kutatás népszerűsítésében. A rendezvényen Daniel David, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektora elmondta, hogy a „sötétség" térhódítása közepette ma is Mikó Imréhez hasonló elmékre lenne szükségünk. Bitay Enikő, az EME főtitkára szerint az emlékkő üzenet, a tisztelet jelképe az alapító gróf Mikó Imre, tudós elődeink és tetteik előtt. Markó Bálint, a BBTE rektorhelyettese is úgy vélte, nagy szükség lenne minél több Mikó Imrére napjainkban is. A BBTE Biológia Kar dékánja, Manuela Banciu köszöntőbeszédében kiemelte, hogy a Mikó-kertnek és a Mikó-villának fontos szerepe van az egyetemi oktatásban. Macalik Arnold építész pedig hangsúlyozta, hogy mindenkinek cselekedni kell a közösség fejlődéséért. Az avatóünnepség itt tekinthető meg: https://youtu.be/uLMFKNTIpz4

MEGNYITÓ

A péntek délutáni nyitóünnepségen először az EME elnöke, Keszeg Vilmos köszöntötte az ünneplőket. Ezt követően Erdei Anna akadémikus, az MTA főtitkárhelyettese mondta el köszöntőbeszédét, majd az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottságának elnöke, Kocsis Károly köszöntését Morvai Tünde, az MTA Határon Túli Magyarok Titkárságának osztályvezetője tolmácsolta. Köszöntőt mondott Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja is. Ezt követően Soós Anna, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese, Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora köszöntötte a résztvevőket. Gábor Csilla, az MTA Kolozsvári Akadémia Bizottságának elnöke ünnepi beszédét követően Páles Zsolt, az MTA Debreceni Akadémiai Bizottságának elnökének felszólalása zárta a köszöntőbeszédek sorát. Bitay Enikő, az EME főtitkára, a MTNE programbizottságának elnöke bemutatta a Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvénysorozatot. 

ÜNNEPI PLENÁRIS ELŐADÁS

A plenáris előadássorozatot Erdei Anna immunológus, akadémikus, az MTA főtitkárhelyettese ünnepi előadása nyitotta meg. Erdei Anna plenáris előadásának címe: Járvány elleni védelem az egyén és a társadalom szintjén

Az előadásról készült felvétel a következő linken tekinthető meg https://youtu.be/jgxcLD_iMP8?t=2896

GR. MIKÓ IMRE-EMLÉKLAPOK

A köszöntőbeszédeket követően került sor a gr. Mikó Imre-emléklapok átadására, mely idén is a rendezvénysorozat egyik kiemelt momentuma volt. Az emléklapot ebben az évben is jelentős oktatói és kutatási tevékenységek elismeréseként, illetve az EME-ben folyó tudományos, szakmai munka támogatásáért nyújtottuk át.

Gr. Mikó Imre-emléklapot kapott idén Erdei Anna immunológus, akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese, Péntek János nyelvész és néprajzkutató, akadémikus, Tonk Márton egyetemi tanár, akadémikus, a Sapientia EMTE rektora, Darvay Zsolt matematikus, és W. Kovács András, az Erdélyi Múzeum-Egyesület tudományos kutatója. Az emléklapokat a díjazottak idén is virtuálisan vették át, a díjátadót videókonferencián követhették az érdeklődők.

A díjátadót követően zenés köszöntőre került sor, a BBTE Református Tanárképzős és Zeneművészeti Kar oktatói és diákjai adtak koncertet: Berei Annabella (cselló), Boros Viktória és Sófalvi Emese (hegedű), Miklós Noémi és Vajas Gréta (zongora).

A díjátadót követően ünnepi plenáris előadások hangzottak el, melyre idén is fiatal erdélyi kutatókat kértek fel a szervezők, hogy ismertessék kutatási területüket, tudományos eredményeiket a nagyközönséggel.

FIATAL KUTATÓK A TUDOMÁNY SZOLGÁLATÁBAN – PLENÁRIS ELŐADÁSOK (a rendezvény plakátja)

Székely István Gergő politológus, a Kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet (ISPMN) munkatársa, előadásában az erdélyi magyar közösség helyzetét tárgyalta a romániai kisebbségpolitikai rezsimben. Molnár Katalin kertészmérnök, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karának munkatársa bemutatta a termesztéstechnológiák intenzivizálását a növények védekező mechanizmusát indukáló kezelőanyagok alkalmazásával. Kovács Zsolt biokémikus, orvosgenetikus a marosvásárhelyi „George Emil Palade" Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológiai Egyetem Biokémiai Tanszékének munkatársa előadásában a molekuláris biológia helyét vizsgálta az onkológiai kutatásban és kezelésben. W. Kovács András történész, az Erdélyi Múzeum-Egyesület kutatója a nemesi megyéknek a középkori Erdélyben betöltött szerepéről és működéséről tartott előadást. Boér Máté nyelvész, hungarológus, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Hungarológiai Doktori Iskolájának doktorandusza azokról a nyelvi dilemmákról beszélt, melyek a 18. század végének oktatásmódszertani vitáit jellemezték. András Endre mérnök-informatikus, a Petrozsényi Egyetem docense előadásában a bányagépek szerkezeti elemeinek és működési folyamatainak modellezését és szimulációját mutatta be.

 

A rendezvény megtekinthető az EME Youtube-csatornáján:

Mikó emlékkő-avatás: https://youtu.be/uLMFKNTIpz4

MTNE - visszatekintés az EME archív felvételeiből   https://youtu.be/k2Ym8EC9JFc

Megnyitó, ünnepi plenáris előadás, díjazások, kiskoncert:   https://youtu.be/jgxcLD_iMP8

Plenáris előadások, fiatal kutatók a tudomány szolgálatában: https://youtu.be/xn0a-2OTxHI

SAJTÓVISSZHANG az ünnepi megnyitóról

I. Médiapartnerünk, a kolozsvári Román Közszolgálati Televízió „Erdélyi Figyelő" című műsora a Youtube videómegosztó csatornán, Mikó-emlékkő avatása a Magyar Tudomány Napja ünnepén https://youtu.be/5UYoQhyG2gY

II. A Kolozsvári Rádió ajánlója a rendezvény előtt:

Ferencz Zsolt: Magyar Tudomány Napja Erdélyben – pénteken és szombaton az online térben:  

http://www.kolozsvariradio.ro/2021/11/18/magyar-tudomany-napja-erdelyben-penteken-es-szombaton-az-online-terben/?fbclid=IwAR29dgfLpLUYHkq3IuHABoamkbe2Iyv7MCJcgvFCQdDsyFPZhYayoocedt4

III. Sajtópartnerünk, a kolozsvári Szabadság napilap, 2021. november 20-án „Emlékkövek díszítik ezentúl a kolozsvári Mikó-villát" címmel összeállítást jelentetett meg a rendezvényről:

Nagy-Hintós Diana: Emlékkövek díszítik ezentúl a kolozsvári Mikó-villát

http://szabadsag.ro/-/emlekkovek-diszitik-ezentul-a-kolozsvari-miko-villat

IV. Sajtópartnerünk, a Krónika napilap 2021. november 19-én fényképes összeállítást jelentetett meg az emlékkő-avatásról:

Jakab Mónika: Mikó-emlékkövet avattak a kolozsvári Mikó-kertben (képriport)

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/a-tudomany-szolgalataban-miko-emlekkovet-avattak-a-kolozsvari-miko-kertben-kepriport#

V. Sajtópartnerünk, az Erdélyi Magyar Televízió is tudósított a Mikó-emlékkő avatásáról:

https://www.facebook.com/erdelytv/posts/4539571309453729

 

A rendezvénysorozat jelentős visszhangot kapott a helyi és országos sajtóban, illetve a partnerintézmények honlapjain, az eseményhez kapcsolódó cikkek, előzetesek és tudósítások elérhetők a következő oldalakon:

https://www.helikon.ro/a-magyar-tudomany-napja-erdelyben-2021-plenaris-eloadassorozattal-unnepel-az-eme/

https://maszol.ro/belfold/A-Magyar-Tudomany-Napja-Erdelyben

https://www.e-nepujsag.ro/articles/a-magyar-tudomany-napja-erdelyben

https://www.hirmondo.ro/kultura/a-magyar-tudomany-napja-erdelyben-2021/

https://www.erdely.ma/a-magyar-tudomany-unnepe-erdelyben

https://communitas.ro/main/esemenyek/single/A-Magyar-Tudomany-Napja-Erdelyben-20-forum

https://erhangja.ro/radio/a-magyar-tudomany-napja-erdelyben/

 

AZ EME SZAKOSZTÁLYAINAK ÉS FIÓKEGYESÜLETEINEK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA (részletes program)

November folyamán az EME szakosztályai és fiókegyesületei tartják meg a saját tudományterületükre szabott konferenciájukat, melyek tematikáját maguk határozzák meg, az egyes régiókban, illetve tudományágakban felmerülő sajátos kérdéskörök alapján. A szakosztályi és fiókegyesületi rendezvények lezárását követően ezekről bővebben tájékozódhatnak az EME honlapján.

Számokban kifejezve az idén a 14 rendezvény keretében összesen 159 előadás hangzik el 228 szerző munkáját bemutatva, illetve összesen 13 kötet bemutatására kerül sor.

Rendezvényeinkkel azt is hangsúlyozni szeretnénk, hogy a járványhelyzet és a személyes találkozások korlátozása ellenére a tudományos kutatások és együttműködések tovább folytatódnak.

Akinek nem sikerül csatlakoznia rendezvényeinkhez, kiadványainkból is tájékozódhat az egyes szakterületeken elhangzott előadásokról. Az évi rendszerességgel megjelenő Certamen sorozatban a Nyelv-, Irodalom-, Néprajztudomány, Történelem és Művészettörténeti, illetve Zenetudományi szekció előadásait, valamint a Műszaki Tudományos Közlemények sorozatban a reáltudományok szakterületén elhangzott előadások írott változatát olvashatják. A természettudományi előadások közlésre javasolt tanulmányai pedig a Múzeumi Füzetek – Acta Scientiarium Transylvanica folyóiratban, az anyagtudományoké pedig az Acta Materialia Transylvanica folyóiratban fognak megjelenni.

Médiapartnereink: a kolozsvári RTV, a Kolozsvári Rádió és Szabadság napilap, Erdélyi Magyar Televizió és a Krónika napilap, melyek folyamatosan népszerűsítik s teszik közzé a rendezvényeken készített interjúkat.

A rendezvényünket a Magyar Tudományos Akadémia, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Communitas Alapítvány támogatták, melyet ezúton is megköszönünk, hiszen hozzájárultak a rendezvény sikeres lebonyolításához, megvalósításához.

Külön köszönetünket fejezzük ki a társintézmények szíves közreműködéséért, kiemelve a Babeș–Bolyai Tudományegyetemet és a Sapientia Erdély Magyar Tudományegyetemet.

Bitay Enikő, akadémikus, az MTA külső tagja, az EME főtitkár
Email: titkarsag@eme.ro
Tel:+40-75-1016063