EME Kiadó Hírlevél 2021.01.08

A hírlevél itt olvasható pdf formátumban EME Kiadó Hírlevél 2021.01.08

 
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadójának legfrissebb kötetei

 

Cím: Erdély napórái   
Tudomány-és Technikatörténeti Füzetek 14
 
Szerző(k): Miholcsa Gyula
Műfaj: technikatörténet
Ismertető: Az idő múlása meghatározó élmény az emberek számára. Mégis az idő a legmegfoghatatlanabb, legelvontabb fogalom az összes alapmennyiség közül. Érzékelésére nincs külön szervünk, múlására csupán közvetett hatások utalnak.
Hol vannak Erdélyben napórák, mikor készítették őket, milyenek, mennyire pontosak? Ezekre a kérdésekre keres választ a könyv, bemutatva az Erdélyben (tágabb értelmezésben: Máramaros, Partium és Bánság területén is) 138 helyszínen található 163 napórát. Ezek mellett még beszámolunk 30 olyan napóráról, amelyek már nincsenek meg, de tudomásunk van róla, hogy valamikor léteztek.
DOI: 10.36241/ttf-14
Tartalom
Abstract
Rezumat


Cím: Monoklonális antitestek vizsgálata kapilláris elektroforézissel
 
Szerző(k): Szabó Zoltán-István
Műfaj: biokémia, gyógyszerészet
Ismertető: A gyógyszerfejlesztésben jelenleg egy paradigmaváltás figyelhető meg. A kismolekulás gyógyszerek helyett egyre nagyobb számban jelennek meg a terápiás fehérjék, ezen belül is a monoklonális antitestek, amelyek számos, eddig gyógyíthatatlannak tűnő betegségre jelenthetnek terápiás gyógyírt.
A mononklonális antitestek terápiába kerülése új kihívások elé állította az analitikusokat, hiszen ezen termékek nemcsak sokkal bonyolultabb szerkezettel, de jelentős heterogenitással is rendelkeznek. Emiatt hatalmas igény van olyan összefoglaló munkákra, amely ezen vegyületek analitikájával foglalkozik.
Jelen könyv célja a kapilláris elektroforézisen alapuló módszerek bemutatása, illetve ezen módszerek nyújtotta lehetőségek feltérképezése, a monoklonális antitestek jellemzésére.
Tartalom
Abstract
Rezumat


Cím: A XXV. Fiatal Műszakiak Tudományos Ülésszak előadásai - Proceedings of the XXVth International Scientific Conference of Young Engineers
Műszaki Tudományos Közlemények 13.

Szerző(k): Bitay Enikő (szerk.)
Műfaj: műszaki tudományok
Ismertető: Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Műszaki Tudományok Szakosztálya idei, 25. jubileumi nemzetközi tudományos rendezvénye a virtuális térbe szorult, és az egyesület első videókonferenciájaként zajlott. A rendkívüli eseményt az EME és a Sapientia EMTE közösen szervezték. A nagy érdeklődésnek örvendő, a Kárpát-medence műszaki kutatásait megjelenítő fórumon ezúttal 108 szerző 48 tanulmány keretében mutatta be, illetve ajánlotta közlésre kutatási eredményeit.
A jelen kiadvány a Műszaki Tudományos Közlemények sorozat tizenharmadik száma (MTK, 2020. 13. szám). A kötet a 2020. március 26-i XXV. Fiatal Műszakiak Tudományos Ülésszakán elhangzott negyvennyolc előadás közül válogatott, harminchárom írást tartalmaz, melyek 75 szerző munkái.
A kiadvány lefedi a műszaki tudományok valamennyi területét (anyagtudomány, anyagtechnológia, gépészet- és gyártástudomány, mechatronika, biztonságtudomány, alkalmazott informatikai, környezetvédelem, vegyészet, építészet), a műszaki oktatást, amely az interdiszciplináris kutatások eredményeivel is kiegészül. A publikáló szerzők között egyetemeken, kutatóintézetekben működő szakembereket találunk, ugyanakkor a versenyszférából is megtalálni az ipar(ágak) képviselőit.
DOI: 10.33895/mtk-2020.13
Tartalom
Content

A kiadványok, akárcsak a korábbi köteteink, megvásárolhatók az www.eme.ro/kiado  honlapon vagy partnerintézményeinknél.
 
Akkreditálták az EME Kiadóját és az Erdélyi Múzeum folyóiratot