Együttműködési megállapodást írt alá az MTA és az EME

[2021.05.06]

Az erdélyi magyar tudományosság erősítése érdekében együttműködési megállapodást írt alá Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke és Bitay Enikő, az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) főtitkára az MTA 194. közgyűlése alkalmából tartott Külső Tagok Fórumán 2021. május 4-én. A felvétel itt nézhető meg...

    A hároméves megállapodás értelmében a tudományos utánpótlás nevelésében, a tudományszervezésben, a magyar-magyar regionális kutatási programok megerősítésében, az erdélyi magyar könyvtári gyűjtemény és digitális adattár bővítésében, valamint az erdélyi magyar tudományosság integrációjának érdekében folytatott munkában szorosabb együttműködésre törekszik az MTA és az Erdélyi Múzeum-Egyesület.
    Ennek keretében többek között az MTA elvi és szakmai támogatást nyújt az EME keretei között folyó tudományos utánpótlás neveléshez és szakmai továbbképzéshez.
    Az MTA támogatja az EME intézményfejlesztő és hálózatépítő törekvéseit, a tudományterületi és regionális szervezetek fejlesztését és működtetését, a tudományos szakosztályok megerősítését. Az egységes magyar tudományosság jegyében az EME részt vesz az MTA határon túli köztestületi tagságának bővítésében.
    A magyar-magyar regionális kutatási programok megerősítése érdekében a két fél figyelemmel kíséri a hazai és a határon túli együttműködéseket.
    A dokumentum kitér az együttműködés formáira és pénzügyi lehetőségeire is. Ennek értelmében az MTA éves költségvetése szerint, az ott meghatározott összegben biztosít pénzügyi támogatást az együttműködésben megvalósuló tudományos kutatások finanszírozására.

(Forrás: MTI)

Együtt gondolkodás és közös cselekvés – Külső Tagok Fóruma

A rendezvényen Freund Tamás, az MTA elnöke arról beszélt, hogy a magyar kutatókat, éljenek bárhol a világon, nemcsak a tudomány és a kutatási területük számukra legizgalmasabb témái iránti lelkesedés köti össze, hanem a közös anyanyelv is, amelynek ápolására annak idején Széchenyi István az Akadémiát megalapította. Összeköti őket a közös kultúra. Jól ismerik egymást, egymás problémáit, de együttműködve segíteni tudják egymást a megoldásukban is.

"Köszönjük, hogy az MTA elismeri az Erdélyi Múzeum-Egyesület tudományszervezéssel kapcsolatos szándékait, tudományművelési eredményeit. Az MTA támogatása rendkívül fontos üzenet az EME számára, amely immár 161 éve vállalta fel az erdélyi magyar tudományos élet szervezésének nemes feladatát." emelte ki köszönő beszédében Bitay Enikő, az EME főtitkára.

Az MTA Külső Tagok Fórumáról készült felvétel ide kattintva nézhető meg

Forrás: MTA

Képek az eseményről az MTA galériájában (Fotó: Szigeti Tamás)