Egészségünk. Kerekasztal-beszélgetések II.

Időpont
-
Helyszín(ek)
EME-székház
Szervező(k)
Természettudományi Szakosztály

Az EME Természettudományi Szakosztályának szervezésében a 14. Kolozsvári Magyar Napok keretében 2023. augusztus 17-én, az EME székházában Egészségünk címmel kerekasztal-megbeszélésekre kerül sor.

 

A délután 5 órakor kezdődő kerekasztal két aktuális kérdéssel foglalkozik. Az első az egyéni életmód relevanciájára vonatkozik a daganatsejtek kialakulásában, illetve mindenki számára elérhető stratégiákra a rák kockázatának csökkentésére. A második téma lényegében kapcsolódik az elsőhöz, mivel a radioaktív radontartalom prizmáján keresztül foglalkozik a lakóterek levegőminőségével. A vita a terület szakértői által bemutatott példákból indul ki:

  • 17:00 óra - Dr. VIRÁG Piroska, a kolozsvári „Prof. Dr. Ioan Chiriţă” onkológiai kutatóintézet tudományos főkutatója:Rák megelőzési stratégiák: mit tarthatunk ma egészséges életmódnak?;
  • 18:00 óra - Dr. HENING Kinga, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem munkatársa: „Radon a 21-ik században. Radon tapasztalatok Romániában a méréstől a mentesítésig”.