EME Könyvkiadó
2021 november 27, szombat
ERDÉLYI MÚZEUM EGYESÜLET - KIADÓ
HU RO EN Főoldal Az EME Kiadványai Folyóiratok Könyvek A Kiadóról 2015-2020-as kiadványok Rendelési útmutató Romániai forgalmazók Magyarországi forgalmazás Események A kiadó munkatársai Elektronikus kiadványok ElérhetőségGYORSKERESŐ
Főoldal »  Az EME Kiadványai »  Könyvek »  Emberek és kontextusok  »  Történetek és történetmondás Detrehemtelepen

Cím: Történetek és történetmondás Detrehemtelepen 6

Teljes Tartalom »


Szerző(k):
Keszeg Vilmos

Műfaj:
néprajz

Ismertető:
Jelen kötet egy mezőségi település, Detrehemtelep 20. századi narratív repertoárját teszi közzé. Két, különböző jellegű szövegbázist tartalmaz. Az egyik egy, a Mezőségen született es élt férfi hagyományból átvett, a hagyományos életformában, hagyományos módon aktivizált repertoárja. A második repertoár arra vet fényt, hogyan élte és őrizte meg emlékezetében a falu az évszázad eseményeit.
Mit csinál a mesélő ember? Azon túl, hogy mesét mond – azaz szórakoztat –, szelektál, szerkeszt, szavakat válogat, emlékezik, informál, ítélkezik, meggyőződéseit hozza a világ tudomására, mérlegel, értelmez, félelmeit, sejteseit adja tudtul, az elveszett időt, az eltűnt őseit keresi, kapcsolatot épít, igazáról igyekszik meggyőzni embertársát. E komplex feladatkörük miatt a történetek behálózzák a mindennapi életet, környezetet, életvilágot, státust teremtenek az egyén és a társadalom számára.

Summary

RezumatTovábbi információk:
Kiadó: Erdélyi Múzeum-Egyesület, Kolozsvár
Megjelenés ideje: 2012
Terjedelme: 287 + CD melléklet
ISBN/ISSN: 978 606 8178 47 9
Formátum: 165x235 mm
Boritó/Kivitelezés:   Sütő Ferenc
Ár: 31.0
Kosárba tesz
« Vissza a kiadványok listához
email