EME Könyvkiadó
2021 február 26, péntek
ERDÉLYI MÚZEUM EGYESÜLET - KIADÓ
HU RO EN Főoldal Az EME Kiadványai Folyóiratok Könyvek A Kiadóról 2015-2020-as kiadványok Rendelési útmutató Romániai forgalmazók Magyarországi forgalmazás Események A kiadó munkatársai Elektronikus kiadványok ElérhetőségGYORSKERESŐ
Főoldal »  Az EME Kiadványai »  Könyvek »  A lápi póc

Cím: A lápi póc

Szerző(k):
Wilhelm Sándor

Műfaj:
természettudomány

Ismertető:

Herman Ottó halhatatlan remekművét, A magyar halászat könyvét olvasgatva többször is találkozhatunk, egy apró halacs­ka nevével, ami már méreténél fogva sem képezte soha a halá­szat tárgyát, s nem is fordult elő a nagyobb folyókban, tavakban. Annál gyakoribb volt a Fertő, Hanság, Szernye, Sárrét mocsara­iban; az Ecsedi-lápban, s tegyük hozzá mindjárt ezekhez az Ér-mellék mocsárvilágát is.

A mocsarak, lápok csíkászai, pákászai sem tartották sokra a lápipócot - mert hát róla van szó -, ki is dobálták a zsákmányból a csigákkal, gőtékkel, csíkbogarakkal együtt az ugyancsak apró termetű, ám emberi táplálékként nagyra becsült csíkok közül.

Ha semmi haszna sem volt, miért foglalkozott akkor még­is annyit vele a nagy polihisztor? A tudós fantáziáját elsősorban a kis hal különleges mozgásmódja ragadta meg, ennek leírására oldalakat szentelt:

„A magyar halak között, de egyáltalában is, a legfeljebb ujjnyi lápipóczhal (...) a legérdekesebb úszó, a melynél az úszószervek csavarszerű mozgása, az e nemű mozgás kihatásaival együtt, a vizsgálódó szemnek valóságos élvezetet szerez. Ez a kis hal (...) a nyilsebességtől a lebegésig, a lökésszerű tovamozgástól az egyenle­tes haladásig, az úszás minden nemét gyakorolja s az eddig isme­retes halak közül az egyetlen, mely meglehetősen merőlegesen akár fejjel följelé, akár lefelé megáll a vízben.

Úszószárnyait, a sörényeket is beleértve, rendkívüli finomság jellemzi s különösen hónaljúszószárnyának és a hát sörényúszójának járása világosan megmutatja, hogy ez a hal az úszószárnyak minden sugarát külön-külön mozgathatja, épen úgy, mint az em­ber kezeujját” 11. ábra).

Aki ismeri ezt a szép kis halat, bizonyára elismeri, hogy kellemes színezete, könnyen szelídülő természete akváriumi tartását is indokolná.

További információk:
Kiadó: Erdélyi Múzeum-Egyesület, Kolozsvár
Megjelenés ideje: 2008
Terjedelme: 118 oldal
ISBN/ISSN: 978 973 8231 78 8
Formátum: 145x205 mm
Boritó/Kivitelezés:  
Ár: 10.0
« Vissza a kiadványok listához
email