EME Kiadó Hírlevél 2020.06.12

A hirlevél itt olvasható pdf formátumban EME Kiadó Hírlevél 2020.06.12

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadójának legfrissebb kötete

 

 

Cím: Acta Materialia Transylvanica 3 évf. 2020. 1    1
Alcím: Anyagtudományi Közlemények


Szerkesztő(k): Bitay Enikő (főszerk.)

Műfaj: anyagtudomány

Ismertető:
Megjelent az Acta Materialia Transylvanica idei első száma.

Az anyagtudomány területén kutatóknak, a szakembereknek, továbbá a terület iránt érdeklődőknek kínál fontos és érdekes olvasnivalót ezúttal is az erdélyi magyar anyagtudományi folyóirat, az Acta Materialia Transylvanica, amelynek most jelent meg a 2020/1-es száma. A szerkesztők most is arra törekedtek, hogy a kiadvány minél átfogóbb jellegű legyen, nem csak abból a szempontból, hogy változatos témákat fedjen le, hanem abból is, hogy a Kárpát-medence (és nem csak) minél több retületéről képviselve legyenek azok, akik magyar nyelven kutatnak és publikálnak. Így a 64 oldalban olvasható tíz válogatott tudományos munka szerzői között megtaláljuk öt ország hét egyetemének és öt kutatóintézetének összesen harminc munkatársát.

A kiadványban megjelent tanulmányok ezúttal három nagy témakör köré csoportosulnak: anyagvizsgálat, a szakterülethez tartozó berendezések építése, illetve az anyagok károsodásának, kopásának a vizsgálata. Olvashatunk érdekességet az optikai szálak szakadásáról, a tetoválótűk kopásáról, különböző kezelési eljárásoknak az anyagokra gyakorolt hatásáról, de arról is: hogyan tudhatjuk meg, mennyi idő múlva fog tönkremenni egy kotrógépen a gém.


Tartalom
 

A folyóirat honlapja: https://www.eme.ro/publication-hu/acta-mat/mat-main.htm

A folyóirat teljes angol nyelvű változatát is közzétesszük, mely itt lesz elérhető: https://content.sciendo.com/view/journals/amt/amt-overview.xml

A kiadványok, akárcsak a korábbi köteteink, megvásárolhatók az www.eme.ro/kiado  honlapon vagy partnerintézményeinknél.