Jenei Dezső-emléklappal tüntették ki Máté Mártont, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem docensét

2017. november 25-én, Kolozsváron a XVIII. Műszaki Tudományos Ülésszakon adták át az EME Műszaki Tudományok Szakosztály kitüntetését, a Jenei Dezső-emléklapot.


Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Műszaki Tudományok Szakosztálya
Máté Márton
részére
Jenei Dezső-emléklapot adományozott az erdélyi magyar műszaki tudományosság fejlesztésében és ápolásában kifejtett kiemelkedő munkássága elismeréséül.

Az emléklapot Bitay Enikő az EME főtitkára, a Műszaki Tudományok Szakosztálya elnöke és Kelemen András a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar dékánja nyújtotta át.

Dr. Máté Márton laudációja
EME - Műszaki Szakosztály
Magyar tudományosságért Jenei Dezső emléklap - 2017

Máté Márton 1986-ban, a Brassói Egyetem Gépgyártástechnológia Karán szerzett mérnöki diplomát Gépgyártástechnológia szakon.
Brassó a '80-as években a gépgyártás fellegvárának számított, és ez a rendkívül erős ipari háttér az egyetemi oktatás színvonalában is tükröződött. Ez volt a termőtalaj, amelyben Máté Márton szakmai érdeklődése és fogékonysága gazdag mérnöki tudássá gyarapodhatott, és ugyanitt találkozhatott olyan meghatározó szakmai kiválóságokkal, akiknek igényességét később saját szakmai hitvallásává is tette.
Így alakult ki vonzódása a gépgyártástechnológia iránt, amely meghatározta pályafutását, és amely, néhány év ipari tervezőmérnöki gyakorlat után, 1991-ben a felsőoktatásba, a Marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem Gépészmérnöki Tanszékére sodorta.
Hollanda Dénes professzor úr irányításával 1999-ben forgácsolás és forgácsolószerszámok szakirányú doktori fokozatot szerzett a Brassói Egyetem Gépgyártástechnológia Karán. Doktorátusvezetőjének szakmai igényességére, emberi tartására a mai napig elismerően tekint, és együttműködésüket az akadémiai közösség is példaértékűnek tartja. Nem véletlenül vált tudományos munkájuk, szakirányuk a marosvásárhelyi gépészmérnöki oktatás egyik alappillérévé.
Marci vérbeli szakember és vérbeli oktató. Azt hiszem, az egyetlen kérdés, amellyel sarokba lehetne szorítani, az, hogy állítson fel fontossági sorrendet a diákokkal való foglalkozás és egy igazi gépészmérnöki tervezői feladat megoldása, például egy fogaskerék megmunkáló szeszám tervezése között.
Valószínűleg elbizonytalanodna, mert hát a kettőt együtt szokta gyakorolni, és soha meg sem fordult a fejében, hogy létezhet nemesebb cél, mint egy fiatalból elkötelezett gépészmérnököt faragni.
Szakmai irányelveit világosan meg is szokta fogalmazni, de elsősorban példájával, tartásával nevel, tanít.
Mindenki érezheti, hogy az ilyen embereknek van esélyük megküzdeni a pillanatnyi divathullámokkal, tervezői ceruzát adni a gombnyomogatáshoz szokott kezekbe és fegyelmezett, józan mérnöki gondolkodásra bírni a valós világot egy virtuálissal felváltani készülőket.
Ilyen kollégák segítségével bizalommal nézhetünk szembe az igencsak valós problémákkal, és számíthatunk valós eredményekre.
Máté Márton 2004 óta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem docense, és intézményünk kötelékében számtalanszor bizonyította elkötelezettségét az erdélyi magyar felsőoktatás mellett, úgy tanszékvezetőként, mint oktatóként.
A tehetséggondozás eredményes művelője, irányításával számos országos szintű versenyeredmény született.
Tudományos és oktatói munkásságát hét szakkönyv, tizenkét oktatási segédlet, több, mint hetven tudományos folyóiratcikk és dolgozat, hat kutatási projekt vezetése és közel húsz kutatási projektben való részvétel, szakmai kiadványok szerkesztése és aktív támogatása fémjelzi.
A Jenei Dezső emléklap átadásával elismerésünket fejezzük ki Máté Mártonnak az erdélyi magyar műszaki tudományosság érdekében kifejtett tevékenységéért.

Kolozsvár, 2017. november 25

dr. Kelemen András, a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának dékánja