Beszámoló a X. magyar műszakis ballagásról

 

Tizedik alkalommal szervezte meg a Magyar Műszakis Ballagást 2022. május 26-án a Kolozsvári Műszakis Klub (KMDSZ-KMK) és az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya. Az elmúlt két év rendhagyó maszkos ballagásai után ismét szabad ünneplésnek és friss, lelkes mérnökök köszöntésének lehettünk tanúi.

A hallgatókat elsőként Bitay Enikő, az EME Műszaki Tudományok Szakosztályának elnöke, majd Sebestyén-Pál György, a Kolozsvári Műszaki Egyetem Automatizálás és Számítástechnika Kar dékánhelyettese köszöntötte. Ezt követően Gobesz Zsongor-Ferdinánd, a Kolozsvári Műszaki Egyetem Építőmérnöki Kar docense köszöntő szavait hallgathatták meg a ballagó diákok. A Kolozsvári Magyar Diákszövetség nevében Gere Edit alelnök, a Kolozsvári Műszakis Klub részéről pedig Kelemen Nándor elnök köszöntötte a ballagókat.

A köszöntőbeszédeket az emléklapok és ajándékkönyvek átadása követte, majd Szabó József műszakis diák Kosztolányi Dezső Boldog szomorú dal című versét adta elő. Az eseményt állófogadás és kötetlen beszélgetés zárta.

Mint ismeretes, a Kolozsvári Műszaki Egyetemen nincs magyar nyelvű műszaki képzés. Így a KME-n a magyar anyanyelvű hallgatók román, angol és német nyelvű (szak)képzéseken vehetnek részt kilenc karon: az Automatizálás és Számítástechnikai, az Elektronika, Távközlés és Informatikai, a Villamosmérnöki, az Anyag- és Környezetmérnöki, a Járműmérnöki, Mechatronika és Mechanikai, az Ipari mérnöki, Robotika és Gyártásirányítási, az Építőmérnöki, az Épületgépészeti, az Építészmérnöki és Urbanisztikai Karokon. A magyar műszakis hallgatókat a KMDSZ-KMK igyekszik összefogni. Tevékenységüket az EME–MTSZ örömmel támogatja, ugyanakkor az egyetemi hallgatókat, a végzős mérnököket szívesen kapcsolja be a szakosztály kutatási tevékenységeibe, a műszakitudomány-művelés programjaiba.