A kolozsvári Iris porcelángyár emlékeinek gyűjtése

Augusztus 17-én, szerdán 16 órától kerül sor az EME Jókai/Napoca utcai székházában arra a beszélgetéssel egybekötött találkozóra, amelyet az Iris porcelángyár emlékeinek felidézésére szerveznek. A gyár történetéről egykori alkalmazottakat szólítanak meg, a kolozsvári Iris porcelángyár és a pécsi Zsolnay gyár kapcsolatáról pedig Kehidai László tart előadást. A fórum házigazdája Bitay Enikő.

A rendezvénysorozat egy tíz éve indult gyűjtési folyamat része, melynek keretében a még fellelhető, iparfejlődéssel kapcsolatos képi és tárgyi emlékeket szeretnénk átmenteni az utókor számára. A kolozsvári gyárak egykori alkalmazottaitól várjuk az üzemben/üzemről, illetve munkájukról készült fotókat vagy emléktárgyakat, melyeket digitálisan helyezünk el az Ipartörténeti tárban (Erdélyi digitális adattár), ezenkívül egykor az iparban dolgozó kolozsvári személyiségek (mérnökök, közgazdászok, képzőművészek, technikusok stb.) kataszterét kívánjuk összeállítani. Mindezek által feltárni, bemutatni kívánjuk a XX. századi Kolozsvár ipari világának igazi arculatát. Kolozsvár lakói közül sokan dolgoztak az iparban, ezért úgy gondoltuk, hogy a Kolozsvári Magyar Napok keretében megrendezett esemény megfelelő fórumot nyújt a találkozásra, emlékezésre és értékmentésre.

Hozz magaddal egy emléktárgyat
A rendezvénysorozat jeligéje azoknak szól, akik Kolozsvár valamelyik üzemében dolgoztak, és fennmaradt bármilyen emlékük abból az időszakból. Az Erdélyi Múzeum-Egyesület szakemberei gyűjtik és digitalizálják ezeket, a cél minél több emléket és kutatható forrásdokumentumot hagyni az utókorra.
Az EME arra kér minden egykori Iris porcelángyár dolgozót, illetve azok leszármazottait, hogy amennyiben birtokukban vannak a gyárhoz kötődő emléktárgyak, fényképek, iratok, hozzák be azokat az EME székházába hétköznap 9-16 óra között, vagy magára a rendezvényre. A tárgyak sértetlenül visszakerülnek a tulajdonoshoz, az EME munkatársai csupán nyilvántartásba veszik azokat, és digitális másolatot készítenek róluk, hogy részei lehessenek a kolozsvári ipartörténeti adatbázisnak.
A gyűjtés nagymértékben hozzájárul a kolozsvári ipartörténeti kutatás forrásanyagának gyarapításához, enélkül fontos emlékek, bizonyítékok, értékteremtő személyiségek, mérnökök, közgazdászok, technikusok, szakemberek felejtődnének el végérvényesen.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület előre is köszöni a gyűjtésben való közreműködést!

Az EME elérhetősége:
Cím: 400009 Kolozsvár/Cluj-Napoca str. Napoca/Jókai u. 2-4.
Tel/Fax: 40-264-595176
Email: titkarsag@eme.ro