EME Kiadó Hírlevél 2019.08.22

EME Kiadó Hírlevél 2019.08.23

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadójának legfrissebb kötetei
 



Cím: Erdélyi Múzeum 2019/2             89.
Alcím: Az EME Elnökségének, Bölcsészet-, Nyelv-, Történettudományi, valamint Jog-, Közgazdaság- és Társadalomtudományi Szakosztályainak közlönye
Szerkesztő(k): Kovács Kiss Gyöngy (felelős szerk.), Tánczos Vilmos (szerk.)
Műfaj: néprajz
Ismertető:
Tartalomjegyzék
Content
Cuprins

 


Cím: Acta Materialia Transylvanica 2 évf. 2019. 1   
Alcím: Anyagtudományi Közlemények
Szerkesztő(k): Bitay Enikő (főszerk.)
Műfaj: anyagtudomány
Ismertető: Az EME Műszaki Tudományok Szakosztályának évente kétszer megjelenő kiadványa elsősorban a Kárpát-medencében élő magyar kutatók tanulmányait tartalmazza, így nem csupán a térség anyagtudományi eredményeinek ismertetéséhez és széleskörű terjesztéséhez járul hozzá, de a magyar szaknyelv ápolásában, gazdagításában és pontosításában is jelentős szerepet tölt be. Alapvető célja, hogy összképet adjon a térségben zajló anyagtudományi kutatásokról, azok eredményeiről  s széles körben terjessze azokat.
Tartalom
A folyóirat honlapja: https://www.eme.ro/publication-hu/acta-mat/mat-main.htm
  


Cím: Pákei Lajos hagyatéka
Alcím: Egy századfordulós kolozsvári építész tervrajzai, rajztervei, gyűjteményei
Szerző(k): Gy. Dávid Gyula
Műfaj: műépítészet, művészettörténet
Ismertető: „Pákei Lajos (1853-1921) hatalmas életművéből e kötet keretei között az építész hagyatékának áttekintését célozzuk meg. De nem az épületeket mutatjuk be. Elengedhetetlennek tartjuk munkássága tanulmányozásához – mintegy előkészítésként –, mindazoknak a rajzos, írott és egyéb dokumentumoknak a számbavételét, amelyeknek felkutatása, megismerése nélkül az életmű vizsgálata nem lehetséges."
Tartalom/Contents



 

 

 

 

 

 

 

 
Cím: „...én szeretem azt úgy átadni, hogy mások is olvassák
Emberek és kontextusok 16
Szerző(k): Újvári Anna, Tamásné Szabó Csilla (sajtó alá rend., szerk.)
Műfaj: néprajz
Ismertető: Újvári Samuné Szép Anna 1942-ben született Szucságon, házasságot is itt kötött 1959-ben. Hét osztályt végzett a szucsági iskolában. Négy, felnőtt gyermek édesanyja, három unokája van. Nem az önkifejezés igénye hívta életre első verseit, hanem a szükség: amikor a gyerekei iskolába mentek, egy-egy helyzetben szükség volt köszöntőt, búcsúztatót mondani. Isten adta tehetségnek tekinti a versírást, mely nem hagyja nyugodni, és igazi örömforrás is. „nagyon szeretek írni" – nyilatkozta a kutatónak. Az évek múltával egyre erősödött, erősödik a belső igény. Megverseli az anyja alakját, a változó évszakokat, a szülőföldet, egy-egy kirándulást, egy Kolozsváron eltöltött napját, a férjével való megismerkedés, udvarlás momentumait." Dr. Keszeg Vilmos
Tartalom

A kiadványok, akárcsak a korábbi köteteink, megvásárolhatók az EME székházában, az www.eme.ro/kiado honlapon vagy partnerintézményeinknél.

 
Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadója a KMN könyvutcájában
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület gazdag könyvkínálattal és kedvezményes árakkal vár minden érdeklődőt a Kolozsvári Magyar Napok alatt a Farkas utcai könyvstandunknál.