EME Kiadó Hírlevél 2024.08.13

EME Kiadó Hírlevél 2024.08.13


A hírlevél itt olvasható pdf formátumban EME Kiadó Hírlevél 2024.08.13


Az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadójának legfrissebb kötete

https://www.eme.ro/upload/publications/1079/wrapper.jpg Előadások A Magyar Tudomány Napján az Erdélyi Múzeum-Egyesület I. Szakosztályában
Certamen 11

Szerző(k): Egyed Emese, Pakó László szerk.
Műfaj:  irodalomtörténet, történelem

Ismertető:
A CERTAMEN XI. kötete – tudományos vitákra is utalva – több diszciplínához tartozó kutatások dinamikus képét, jelen és múlt, végek és központ(ok) sokféle összefüggését mutatja.
Első része a kortárs színházi kommunikáció egy újításának bemutatására, mai prózák (Sofi Oksanen-, Tolnai Ottó-, Háy János-, Tompa Andrea-regények), 19. századi női szerzők (többek között az Erdélyi Múzeum-Egyesület jótevőjeként ismert Wass Ottilia) műveinek értelmezésére tesz kísérletet. A könyv második, a középkori és a kora újkor, főleg Erdély és a Körös-vidék történetére összpontosító tömbjében olvasható tanulmányok célja egyház- és adminisztrációtörténeti felismerések megfogalmazása; írott források (testamentumok, cirkálási jegyzőkönyvek, krónikák) tematikus vizsgálata; publikálásuk problémáinak felvetése; államismereti, sőt vallásgyakorlást tanító szövegeknek (például Péchi Simon Talmud-fordításának) meghatározott szempontú feltárása.
Tartalom

DOI: 10.51384/cert-11
 
varospolitika Kolozsvár várospolitikája 1886-1918

Szerző(k): Ferenczi Szilárd
Műfaj: történelem

Ismertető:
Kolozsvár dualizmuskori története egy fejlődő, de különféle problémákkal terhes város képét mutatja, ezzel viszont nem volt egyedül, általánosan jellemezhető ilyenformán minden magyarországi város a korszakban. A fejlődés elkerülhetetlen volt, tettek érte, volt saját lendülete és logikája, s a közérdek konszenzusa kollektív igyekezetet szült, de ez nem zárta ki sem a helyi szinten specifikusan fakadó konfliktusok jelentkezését, sem az országos politikai huzavonáknak a városi ügyeket zavaró jellegét. Kolozsváron három polgármester szerzett mandátumot 1886 és 1918 között, ennek megfelelően három várospolitikai korszakot jegyzünk, de a döntéshozás gépezetének működése ennél lényegesen bonyolultabb érdekérvényesítést, politikai attitűdöt és csoportdinamikát szült. A kötet kísérletet tesz az intézmény-, elit- és eseménytörténet összehangolására, amelyben a virilizmus, a képviselő-testületi választások, a rendőrségi ügyek és a várospolitikai folyamatok is feltárulnak, a történeti elbeszélés során pedig gondot fordít a személyi botrányok és tömeges konfliktusok sorsalakító szerepének részletezésére is a város dualizmuskori életében.
Tartalom
Abstract
Rezumat
 

A kiadványok, akárcsak a korábbi köteteink, megvásárolhatók az www.eme.ro/kiado honlapon vagy partnerintézményeinknél.