EME Kiadó Hírlevél 2024.03.08


A hírlevél itt olvasható pdf formátumban EME Kiadó Hírlevél 2024.03.08

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadójának legfrissebb kötetei

 


300etf

Cím: Francia iskola
Alcím: Tanulmányok
Erdélyi Tudományos Füzetek 300.

Szerző(k): Egyed Emese
Műfaj: irodalomtörténet

Ismertető: Az olvasás, a színházi előadás, a műfordítás élménye, az irodalmi művek, könyvek kapcsolatteremtő energiája, az utazás „életiskolája”, a kapcsolatok elevensége tárulhat fel e tanulmányokban, amelyek francia és francia művelődéssel kapcsolatos magyar irodalmi és színpadra szánt szövegeket, valamint művelődési eseményeket értelmeznek – kevésbé ismerteket is, a 15. századtól a 20.-ig. Vagyis egy könyvben művekre, emberi kapcsolatokra, folyamatokra nyílik rálátás, kilátás.
Talán cseppben a tenger: a szerző felfedezésként élte meg a kultúrakutatásnak az általa évtizedeken át gyakorolt módszerét, és az írásokat – nem létrehozásuk, hanem tárgyuk időrendjében, így egymással is dialógusba hozva – örömmel nyújtja át olvasójának.
DOI: htps://doi.org/10.36240/etf-300
Tartalom
Abstract
Rezumat


aranyosszek


Cím: Aranyosszéki katonatörténetek  
Alcím: Néprajzi, antropológiai elemzés
Emberek és kontextusok 25.

Szerző(k): Bakos Áron
Műfaj: néprajz

Ismertető:
Bakos Áron azt a kérdést veti fel, hogy a 20. századi történelem milyen mértékben és formában szólt bele az egyének, a családok, a kisközösségek életébe, milyen traumákat, tapasztalatokat, emlékeket hagyott maga után. Az aranyosvidéki beszélgetőtársait hallgatva arra figyel fel, hogy a történelem elválaszthatatlanul kötődik a tájhoz és a környezethez, a tárgyakhoz, az emberekhez. És amit a szerző finom módszerességgel érzékeltet: áthatja az etnikumok, a generációk, a férfiak és a nők vélekedéseit, életvezetését és diskurzusát.

Tartalom
Abstract
Rezumat


A kiadványok, akárcsak a korábbi köteteink, megvásárolhatók az www.eme.ro/kiado honlapon vagy partnerintézményeinknél.

-----

ETF 300 - könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Kiadója szeretettel meghívja 2024. március 20-án, szerdán 17 órára Egyed Emese: Francia iskola. Tanulmányok (ETF 300) című könyvének bemutatójára, és az azt követő beszélgetésre, melynek témája az Erdélyi Tudományos Füzetek sorozat története és jövője. A könyvet bemutatja: Balázs Hanna Imola. Egyed Emesével beszélget: Balázs Hanna Imola és Berki Tímea
Az Erdélyi Tudományos Füzetek sorozatról szóló kerekasztal-beszélgetés résztvevői: az egykori szerzők, szerkesztők, valamint Bitay Enikő, Dávid Gyula, Gaal György, Sipos Gábor. Moderál: Biró Annamária, felelős kiadó
Helyszín: EME előadóterme, Jókai/Napoca utca 2-4, 1. emelet
Időpont: 2024. 03. 20., szerda, 17 óra