Beszámoló az Erdélyi Természettudományi Konferenciáról 2022 (ETK-21)

Erdélyi Múzeum-Egyesület
Természettudományi Szakosztály

Beszámoló
Magyar Tudomány Napja Erdélyben 2022

Mottó: Tudomány: út a világ megismeréséhez
A rendezvény témája: Erdélyi Természettudományi Konferencia 2022 (ETK-21)
A rendezvény helyszíne: online videokonferencia
A rendezvény időpontja: 2022. november 19. 
Általános leírás: a konferenciát 3 témakörben rendeztük meg: biológia, kémia és környezettudományok
Előadók száma: 8 szerző jelentkezett dolgozattal
Plenáris előadások: 2
Bemutatandó dolgozatok száma: 8 (3 kémia-, 3 biológia-, 2 környezettudományok témakör)
Külföldi előadók száma: 1
Hivatalosan regisztrált jelentkező: 12
A jelenlevők száma: 25

Benyomás:

A konferencia célja a természettudományok különböző területeit művelő tudósaink és tudományos kutatóink számára alkalmat teremteni az alkotó találkozásra, egymás munkáinak megismerésére, és hozzájárulni az erdélyi magyar tudományos gondolkodás közösségfejlesztő alkalmazásához.
Az idei online videókonferenciánkat összesen 25 személy kereste fel, és vett részt a konferencia munkálataiban, közülük 1 Magyarországról (ebből a konferencia honlapján 12 hivatalosan regisztrált). Összesen 10 előadó jelentkezett, ezek közül 2 plenáris és 8 szekció előadásra (3 kémia, 3 biológia, 2 környezettudományok).
A plenáris előadások keretében az 50 éve elhunyt Békésy György munkájáról emlékeztünk meg (1961-ben elnyerte az orvostudományi Nobel-díjat „a belső fül, a csiga ingerlésének fizikai mechanizmusával kapcsolatos felfedezéseiért") Kékedy-Nagy László bemutatásában. Alkalom került a szerző által Szőcs Katalin 6 kötetes könyvsorozata bemutatására is. Ezek mind a természeti elemek összjátékáról szólnak.
A szekciókban az előadók saját, időszerű tudományos kutatási eredményeiket mutatták be, változatos témakörben. Örvendetes, hogy négy dolgozat főszerzője fiatal kutató, PhD- vagy magiszteri hallgató. Társszerzőként is gyakran szerepeltek a 35 év aluli fiatalok. Meghitt kerekasztal-hangulat alakult ki a tudományos munkák bemutatása során, szóba került a növénytani etológia, a környezet megzavarása mintavételkor, a kísérleti eljárások különböző sejtekkel és növényi kivonatokkal, a városi szennyvíz tisztítása stb.
A konferencia végeztével tudományos vitafórumot szerveztünk a jelenlevők részvételével, melyben szinte mindenki aktívan részt vett. Így új ötletek is támadtak a szakosztály további munkája megszervezéséhez. Véleményünk szerint a konferencia sikeres volt, és eredeti célját elérte.

 

Csavdári Alexandra