XXIII. Technikatörténeti alkotótábor. A Szigethegység aranybányái és megmaradt emlékei

Időpont
-
Helyszín(ek)
Abrudbánya, Brad
Szervező(k)
EME Műszaki Tudományok Szakosztálya
Programfelelős
Talpas János
Kontakt e-mail
titkarsag@eme.ro

Az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya augusztus 29–szeptember 1. között huszonharmadik alkalommal szervezi meg a technikatörténeti alkotótábort, ezúttal Brad és Abrudbánya környékén.
A program folytatja a vidéken fennmaradt technikatörténeti értékek feltárását, és lehetőséget biztosít a település/térség megismerésére.

A XX. század elején még a Szigethegységben bányászott arany mennyiségé vezető helyen állt a világ arany kitermelésében. A bányák végleges bezárásával elveszni látszik sok technikatörténeti hagyaték. Abrudbánya, Brád, Aranyosbánya és Verespatak voltak az utolsó állomásai a Szigethegység aranybányászatának. Ezeken a településeken keresztül  szeretnénk feltárni a bányavidék kulturális és ipartörténeti emlékeit.
A tábor keretén belül ellátogattunk a volt bányák területére. Utánanézünk a bányászott érc minőségének és kapcsolódását az itt dolgozó szakemberekhez. Meglátogatjuk a Brád városában működő arany érc múzeumot, információt gyűjtenénk a megmaradt technikatörténeti értékek állapotáról. Ha megmaradtak régen  használt szerszámok, ezeket összegyűjtenénk. Segíteni szeretnénk a meglévő múzeum dokumentációjának bővítését.
Ennek érdekében tárgyalásokat kezdeményezünk a helyi szervezetekkel és a határon túli levéltárakkal.