XXII. Technikatörténeti Alkotótábor. Az aranybányák nyomában

Időpont
-
Helyszín(ek)
Nagybánya
Szervező(k)
EME Műszaki Tudományok Szakosztálya
Programfelelős
Talpas János
Kontakt e-mail
titkarsag@eme.ro

Az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya augusztus 24–27. között huszonkettedik alkalommal szervezi meg a technikatörténeti alkotótábort, ezúttal Nagybánya környékén.
A program folytatja a vidéken fennmaradt technikatörténeti értékek feltárását, és lehetőséget biztosít a település/térség megismerésére.

 

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Műszaki Tudományok Szakosztálya eddig 21 technikatörténeti tábort szervezett. Az eredmények feldolgozásával, összevetésével szeretnénk hozzájárulni az eddigi kutatásokhoz, a régiók fejlesztéséhez. Az eredményeket tanulmányok formájában az Erdélyi Múzeum-Egyesület Műszaki Tudományos Közlemények sorozatában, illetve a Tudomány- és Technikatörténeti Füzetek sorozat köteteiben tesszük közzé. A Tudomány- és Technikatörténeti Füzetek sorozat eddig megjelent tizenöt kötete online is elérhető az Erdélyi Digitális Adattárban. A tanulmányok nagy segítséget jelentenek a településekkel foglalkozó diákok és a pályázatokat író szakemberek számára, valamint a helyi turizmusban dolgozók számára.

A tábor célja felkutatni a település technikatörténeti tárgyait: harangokat, gépeket és bányászati szerszámokat. A szórványban elveszni látszik sok technikatörténeti hagyaték. Felsőbánya és Kavnikbánya az utolsó állomása volt a Máramaros megyei aranybányászatnak. A két településen keresztül szeretnénk feltárni a bányavidék emlékeit. A tábor keretén belül ellátogatnánk a bánya területére. Utánanéznénk a bányászott érc minőségének és interjút készítenénk az egykor itt dolgozó szakemberekkel. Ismerkednénk a helyi lakossággal és információt gyűjtenénk a megmaradt technikatörténeti értékek állapotáról. Ha megmaradtak régen használt szerszámok, ezeket összegyűjtenénk. Megoldást szeretnénk találni a települések bevonására a turizmusba. Segíteni szeretnénk a meglévő múzeum dokumentációjának a bővítésében. Ennek érdekében tárgyalásokat kezdeményezünk a helyi szervezetekkel. Az összegyűjtött adatokat közzétesszük a szervezetünk adatbázisában, és az egyesület műszaki szakosztálya támogatást nyújt a tárgyak gyűjtésében, az adatok közlésében és metaadatolásában. Nem építhetünk igazi jelenképet Erdélyről a múlt bemutatása nélkül.